Fortsat voldsom stigning
På trods af stigning i udbuddet af boliger ligger niveauet stadig lavt i en historisk kontekst, siger økonom
For ottende måned i træk er der blevet mere at vælge imellem for håbefulde købere, der leder efter drømmeboligen.
Det viser tal, som Boligsiden har offentliggjort torsdag morgen.
Gennemgående for de nye tal er, at udbuddet af både huse, lejligheder og sommerhuse er steget markant i Region Hovedstaden, hvis man kigger et år tilbage.
Stiger i alle regioner
I regionen er udbuddet af huse steget med 87,3 procent på et år, mens 59,3 flere lejligheder er klar til at finde en ny ejer.
Det er også noget, som Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom hos Nykredit, har lagt mærke til.
- Udbuddet er stigende i alle regioner, men det er i Hovedstadsregionen, at udbuddet stiger hurtigst og også der, hvor vi ser priserne falde mest, siger hun.
- Køber har efter rentestigninger ikke længere råd til at købe boliger med det nuværende prisniveau. Prisfald er nøglen til at låse markedet op, før vi igen vil se flere lukkede bolighandler.
Afledt af renter
Fordelt over hele landet venter mere end 31.000 villaer og rækkehuse på at blive solgt. Det er en stigning på 27,7 procent på et år.
På en måned er udbuddet af disse boliger steget 4,3 procent.
Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, er det voksende udbud afledt af eksempelvis stigende renter.
Det er blevet dyrere
- Den faldende sult efter at købe bolig kommer efter mærkbare rentestigninger, højere energipriser og høj inflation.
- Det har gjort boligkøbet dyrere og sætter sig derfor ikke overraskende i færre handler og flere salgsskilte, skriver han i en kommentar.
Han understreger dog, at udbuddet i en historisk kontekst fortsat er i den lavere ende.
- Sammenligner vi med 2019 på samme tidspunkt af året, så er der i dag 19 procent færre boliger til salg. Så godt nok vokser udbuddet måned for måned, men det er endnu i den relativt set lave ende, lyder det.