Danmark sætter rekord

Vestas har bidraget til, at der sidste år er sendt rekordmange europæiske patentansøgninger fra Danmark

Vestas har fra dansk side stået bag flest europæiske patentansøgninger i 2021. (Arkivfoto).
Vestas har fra dansk side stået bag flest europæiske patentansøgninger i 2021. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

I 2021 har danske virksomheder haft et rekordhøjt antal patentansøgninger i Europa.

Det viser tal fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO), hvor opfindere kan få beskyttet deres patenter i op til 44 lande.

Sidste år blev der indsendt 2642 danske patentansøgninger. Det er 9,2 procent flere end året før og samtidig det højeste antal nogensinde.

107 ansøgninger

Vindmølleproducenten Vestas har været den mest aktive patentansøger sidste år med 163 indsendte ansøgninger.

Anden- og tredjepladsen deles mellem enzymproducenten Novozymes og høreapparatvirksomheden Oticon. De har hver især indsendt 107 ansøgninger.

Vestas' store antal ansøgninger er med til at gøre, at området "motor, pumper og turbiner" har været det største i 2021 målt på antal ansøgninger.

Glæder branchen

Samlet har 342 ansøgninger ligget indenfor dette område. Det er en vækst på 24 procent i forhold til året før.

"Medicinal teknologi" har med 263 ansøgninger været det næstmest ansøgte område, mens "bioteknologi" indtager tredjepladsen med 241 ansøgninger.

Det glæder Dansk Industris vicedirektør Kim Haggren, at danske virksomheder på trods af et år med corona har formået at være en af de mest patentaktive lande.

Sikrer større import

- Det er rigtig vigtigt, for det gør, at danske virksomheder kan afsætte nye produkter på alle markeder i verden.

- Det betyder at de mange opfindelser, danske virksomheder gør, bliver beskyttet. Det sikrer større eksport for de danske virksomheder, og at vigtige markedsandele fortsætter op, siger han.

Samlet set har EPO modtaget 188.600 ansøgninger i 2021. Det er en stigning på 4,5 procent i forhold til i 2020.

Udvist vækst

Områder som "digital kommunikation" og "computerteknologi" har især udvist stor vækst målt på antallet af patentansøgninger.

Ifølge António Campinos, direktør i EPO, understreger sidste års udvikling en kreativitet og modstandskraft hos innovatører i Europa og på verdensplan.

- De har i 2021 indgivet et højere antal patentansøgninger, og den stærke vækst i digitale teknologier giver overbevisende beviser på den digitale transformation, der finder sted på tværs af alle sektorer og industrier, siger António Campinos i en pressemeddelelse.

Stadig et stykke vej

Når der måles på antallet af ansøgninger per indbygger, er Danmark det tredjemest innovative blandt EPO's medlemslande. Sidste år blev indsendt 454 ansøgninger per million indbyggere.

Der er dog et stykke vej op til Schweiz på førstepladsen. Her var sidste år 969 ansøgninger per million indbyggere. I Sverige på andenpladsen var der 488 ansøgninger.

EPO er verdens førende myndighed inde for patentsøgning. Organisationen har hovedsæde i den tyske by München.

PATENT

Patent er en eneret til erhvervsmæssig udnyttelse af en opfindelse. Patentsystemet har et dobbelt formål: Opfinderen får en tidsbegrænset eneret til opfindelsen, men til gengæld skal opfindelsen offentliggøres, så opfindelsen bliver tilgængelig for alle, og derved kommer samfundet til gode. Et patent er altså ikke kun en eneret for opfinderen – det er samtidig en omfattende beskrivelse af et teknisk problem og løsningen på et problem, som andre så kan arbejde videre på.

Patent opnås ved en formaliseret registreringsprocedure, der kan være langvarig. Der er tre hovedbetingelser for, at en opfindelse kan patenteres. Opfindelsen skal være ny i forhold til alt, hvad der er alment kendt på ansøgningsdagen, inkl. opfindelsen selv, have opfindelseshøjde og skal kunne udnyttes industrielt. Ved opfindelseshøjde forstås, at opfindelsen skal adskille sig væsentligt fra, hvad der er kendt teknik på ansøgningsdagen (state of the art).

Opnås der en patentbeskyttelse, kan patenthaverne forbyde andre at udnytte opfindelsen i indtil 20 år fra indleveringen af ansøgningen. Selvom der er opnået et udstedt patent, kan dets gyldighed fortsat prøves i retten og ved en såkaldt administrativ omprøvning.

En patenteret opfindelse kan være afhængig af andre patenter, således at patenthaveren er forhindret i at udnytte sin egen ide uden samtykke fra andre patenthavere. Man taler da om dominans.

I langt de fleste lande, og i alle lande, der er medlem af WTO (World Trade Organisation) er der er krav om at man skal udøve sit patent, dvs. producere, anvende den patenterede fremgangsmåde eller have givet en licens til det patenterede. Alligevel ses eksempler på patenttrolde, som ikke laver produkter. De lever af at patentere opfindelser og herefter forfølge virksomheder, der måtte laver noget som blot marginalt kunne være omfattet af patentbeskyttelsen. Dette er dog i hovedsagen en US-amerikansk foreteelse, idet der dér er stater, hvor det ikke koster retsgebyrer at anlægge en retssag, og hvor hver part i sagen endvidere bærer sine egne retsomkostninger.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS