Bolig bliver en dyr fornøjelse

I takt med at der bliver flere boliger at vælge mellem, tager det også længere tid at få boligerne solgt

Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis man skal sælge sin bolig, skal man i stigende grad væbne sig med tålmodighed.

I takt med at udbuddet af boliger vokser, er også udbudstiden steget de seneste måneder.

Det viser tal fra Finans Danmark.

Det betyder blandt andet, at den gennemsnitlige udbudstid for huse i og omkring København i november sneg sig over 100 dage.

Billedet gentager

På landsplan var et hus i gennemsnit til salg i 183 dage i november mod 175 i oktober.

Billedet gentager sig, hvis man ser på ejerlejligheder. Her går det dog lidt hurtigere.

På landsplan tog det i gennemsnit 145 dage at sælge en ejerlejlighed i november mod 137 dage i oktober.

Til sammenligning tog det for et år siden i gennemsnit 128 dage at sælge en ejerlejlighed.

Den stigende udbudstid passer dermed til resten af billedet på boligmarkedet, hvor der er færre købere.

Stigende renter

Ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre hænger det sammen med de stigende renter, der trods flere valgmuligheder og lavere priser gør et boligkøb til en dyrere fornøjelse end tidligere.

Antallet af boliger til salg faldt faktisk en lille smule i november. Men i vintermånederne plejer antallet af boliger til salg at falde.

Entydigt dårligt

Denne novembers fald var så småt, at tager man højde for de vanlige sæsonudsving, svarer det til en stigning på næsten to procent i antallet af boliger til salg sammenlignet med oktober.

- Renten på et fastforrentet lån er steget til fem procent fra to procent siden årsskiftet, mens renten på variabelt forrentede lån i dag er omkring tre procent, mens de var i minus i begyndelsen af året, skriver cheføkonomen i en analyse af boligtallene.

- Set med sælgers briller er det en entydigt dårlig ting, at udbuddet stiger. Der bliver flere konkurrenter på markedet. Det er med til at presse priserne og øge salgstiden, når boligkapitlet skal afsluttes med et salg.

Det bliver en dyr fornøjelse og det kommer til at kræve tålmodighed at sælge sin bolig i denne tid.
Det bliver en dyr fornøjelse og det kommer til at kræve tålmodighed at sælge sin bolig i denne tid.

Sådan undgår du at blive snydt

Hvis du vil undgå at blive snydt af en af de falske udlejere, så har politiet oplistet nogle gode råd:

- Undersøg, hvem der ejer boligen. Hvis du skal leje gennem en privat, er det en god ide at kræve at se dokumentation for ejerskabet. Du kan se, hvem der ejer boligen på tinglysning.dk eller boligejer.dk.

- Betal ikke penge for en bolig, du ikke har set. Det gælder både depositum, forudbetalt leje og husleje. Det er altid en god idé at se boligen, inden du underskriver lejekontrakten og overfører penge til udlejer.

- Insister på at få lejligheden fremvist, og tjek ved samme lejlighed, at navn stemmer overens på kontaktperson, postkasse og hoveddør/dørtelefon. Er det ikke muligt at få fremvist lejligheden, bør du overveje, om der er tale om et reelt lejemål.

Udover de tre gode råd, så peger Lasse Dyrberg også på nogle 'røde flag', som man skal være opmærksom på, hvis man skal leje en bolig.

- Udlejer presser på:

- I Aarhus har man som udlejer ikke problemer med at få udlejet sin bolig. Man har ikke behovet for at presse på, for hvis den lejer ikke vil have den, så finder man en anden, siger Lasse Dyrberg.

- Udenlandsk konto:

- Aldrig nogensinde betal til en udenlandsk betalingstjeneste. Brug kontooverførsel og gør det til danske registrerings- og kontonumre, siger Lasse Dyrberg.

Derudover påpeger Lasse Dyrberg, at man ikke skal hjælpe nogen, der siger at deres konto ikke virker, da man risikerer at fungere som mellemmand for en kriminel.

- Lad vær med at lægge konto til, for du risikerer at få en sigtelse for hæleri, siger han.

Kilde: TV2 Østjylland
Powered by Labrador CMS