Forbrug

Din økonomi i oktober: Ret skatten og køb en hårtrimmer

Små justeringer kan gøre en forskel for din økonomi i efteråret, lyder det fra to eksperter.

Du er sikkert allerede i gang med at spare på varmen og strømmen derhjemme.

Men du kan også skrue på en række andre knapper i din privatøkonomi her i efteråret for at få lidt mere luft i budgettet.

1) Tjek skatten.

Find ud af, om den skat, du har betalt indtil videre, er korrekt.

– Det er nu, du kan nå at rette til for resten af året, så du ikke løber ind i en stor restskat til foråret, siger Susanne Arvad, der er uvildig økonomisk rådgiver hos Arvad Finanshus.

Hvis du er en af dem, der skal betale topskat, anbefaler hun i øvrigt, at du skyder nogle ekstra penge ind i din pensionsopsparing.

– På den måde kan du minimere den skat, du skal betale, forklarer hun.

2) Skær ind til benet.

Nu du er i gang med at gennemgå pengesagerne, kan du med fordel luge ud i diverse kontingenter og abonnementer, som du er tilmeldt.

– Det er ikke sikkert, du både har brug for Netflix og Disney+, og der er måske nogle overlap mellem de forskellige streamingtjenester, siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK.

Et andet sted, han foreslår, du sparer, er turen til frisøren for de små i husstanden.

– Hvis vi selv klipper vores børn, kan vi spare tusindvis af kroner, siger Morten Bruun Pedersen.

3) Tag den svære julesnak.

Gruer du for, at december udhuler din konto fuldstændig, anbefaler Morten Bruun Pedersen, at du i god tid tager initiativ til en ærlig snak med dem, du skal holde jul med.

– Det kan være, at en familie sidder godt i det, mens en anden har det virkelig stramt. Og ingen ønsker at få en gave, der sætter andres budget over styr. Derfor er det vigtigt at få en samtale om det, siger cheføkonomen.

Helt konkret kan I forsøge at blive enige om et loft over, hvor mange penge I bruger på alt fra mad til gaver og julepynt.

– Vi skruer nemt hinanden op i forbrug, fordi vi tror, at de andre sidder bedre i det end os. Men vi bliver alle sammen ramt forskelligt, og derfor er det en fair snak at tage op, understreger Morten Bruun Pedersen.

/ritzau fokus/

Back to top button