Forbrug

Din økonomi i marts: Kig på boliglånet og husk de gode energivaner

Som boligejer skal du i marts sørge for at have nok penge på kontoen til at betale af på boliglånet.

Det kan betale sig at spænde livremmen en anelse ind i marts. I hvert fald hvis du har et rentetilpasset boliglån.

For den sidste dag i måneden skal du betale årets første nye dyrere termin, og det beløb kan gøre ondt på pengepungen, hvis ikke du har taget højde for de stigende renter i dit budget.

– Der er mange, der vil være vant til en lav ydelse, men som har fået en stigning på flere tusinde kroner om måneden. Og det skal betales første gang den 31. marts, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Sydbank.

De høje renter spiller også ind, hvis du står over for at skulle refinansiere dit lån.

Det fortæller Anders Valdemar Juhl, der driver det uvildige økonomiske rådgivningsfirma Uvildigraad.

– Renten er firdoblet på et par år, og mange af dem, der har kørt med billige flekslån, er blevet rystet over, at der nu er sket et stort indhug i deres rådighedsbeløb, siger han og fortsætter:

– Hvis man har et ønske om at sikre fremtiden mod yderligere rentestigninger, kan man overveje at låse renten fast. Det giver en tryghed.

I samme ombæring kan det være, at du overvejer at revurdere dine investeringer, hvis du har tabt penge grundet den usikre økonomiske situation i verden, som er blevet udløst af krigen i Ukraine.

– Mit bedste råd er at have lidt is i maven, lyder det fra Anders Valdemar Juhl.

– Står du i en situation, hvor skal hæve din pension om kort tid, kan det være lidt utrygt. Men for dig, der har en lidt længere tidshorisont, kan det helt klart betale sig at være tro mod din investeringsprofil, siger han.

Lige så vel som der skal holdes snor i boliglån og investeringer, bør du i marts fortsat have blikket skarpt rettet mod energiregningerne, mener Ann Lehmann Erichsen.

For selv om regeringens vinterhjælp gør det billigere at bruge strøm i det første halve år af 2023, så nytter det ikke at give los på forbruget, understreger hun.

– Det er vigtigt ikke at falde tilbage på de vaner, vi havde før energikrisen. For den billigere elpris bliver jo ikke ved.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker