Erhverv

Diesel er for første gang siden 2006 dyrere end benzin

Onsdag koster det mere at købe en liter diesel end en liter benzin. Priser hænger sammen med krigen i Ukraine.

Onsdag koster en liter diesel mere end en liter benzin.

Det er første gang siden 2006, at diesel er dyrere end benzin, skriver Finans.

Ifølge listepriserne hos OK, en af de store kæder af tankstationer i Danmark, koster en liter diesel onsdag 17,59 kroner.

En liter benzin koster 17,29 kroner.

Listeprisen er ikke nødvendigvis den pris, som forbrugerne møder, når de står og skal tanke bilen op på tankstationerne.

Der er nemlig løbende priskrig imellem de forskellige tankstationer, og derfor er det muligt at stå ved en tankstation, hvor prisen er lavere end listeprisen.

Også Circle K, en anden stor kæde af tankstationer i Danmark, tager onsdag mere for en liter diesel end en liter benzin.

– Vi skal helt tilbage til 2006, hvor orkanen Katrina i den mexicanske golf gav et lignende spring, og diesel var dyrere end benzin, siger Jesper Dan Holst Rasmussen, seniormanager for prisfastsættelse hos Circle K, til Finans.

Den seneste tid er prisen på både benzin og diesel steget til niveauer, der ikke er set magen til i flere år.

Den altoverskyggende årsag er Ruslands invasion af Ukraine og afledte effekter af den.

– Prisudviklingen er helt klart en effekt af krigen i Ukraine. Rusland er en tung spiller på eksport af diesel, siger Jesper Dan Holst Rasmussen:

– Landet dækker 50-60 procent af det mellem- og sydeuropæiske marked, og krigen og sanktioner fra blandt andet USA betyder, at dieselprisen stiger markant, fordi markedet reelt set er mindre end tidligere.

Tirsdag kom USA med en udmelding om, at landet vil forbyde import af russisk olie, russisk gas og andre russiske energiformer.

Den udmelding er ifølge Jesper Dan Holst Rasmussen endnu ikke slået igennem på de danske brændstofpriser, og derfor regner han også med, at priserne vil stige yderligere torsdag.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker