Danskernes podcastfeber giver lydbranchen stor fremgang
Podcastbranchen er i rivende udvikling, og lørdag aften er vinderne af årets Podcastpriser blevet kåret.
For fjerde år i træk af Podcastprisen blevet uddelt. Det sker i en tid, hvor flere danskere har podcasts i ørerne.
Det fortæller Søren Brunsgaard, formand i interesseorganisationen Center for Podcasting, som står bag Podcastprisen.
– Det er en branche, som bliver ved med at være i vækst. Der er flere, som lytter til podcasts, og der sker meget på indholdsfronten. Det bliver mere og mere professionelt, siger han.
Podcastprisen har seks kategorier med hver sin sin jury, som udpeger vinderen af blandt andet Årets Fortælling, Årets Eksperiment og Årets Uafhængige.
I år har der været 263 indstillinger til Podcastprisen 2022 på tværs af alle kategorier. Sidste år lå antallet på 205. Det oplyser Mia Nexø Gjelstrup, som er næstformand i Center for Podcasting og ansvarlig for Podcastprisen.
– De fleste juryer har fem medlemmer, men der er også et par kategorier, hvor vi har måttet opruste lidt, så der er flere ører, vi kan fordele lytninger mellem, siger hun.
Ifølge Søren Brunsgaard er der ikke kun flere, som lytter til podcasts, men det er også blevet populært at lave dem – både blandt privatpersoner og større aktører.
– Mange af medierne er begyndt at lave nyhedspodcasts. Der er også mange podcasts, som handler om mere personlige samtaler. Der er meget derude, og der er noget for enhver.
Især blandt de unge er podcasts et kæmpe hit. Men nu er også de ældre begyndt at hoppe på bølgen, lyder det fra Søren Brunsgaard.
– Der begynder at være mere indhold til de ældre.
Formanden fortæller også, at flere podcasts bliver gemt bag betalingsmure. Lytterne er dog villige til at betale for indholdet, siger han.
Prisuddelingen fandt sted i Folkehuset Absalon i København. En af årets seks vindere er DR’s lydserie “Spiralkampagnen”, som løb med sejren for Årets Fortælling.
Prisen gives til “årets bedste fortælling i lyd, der gør brug af lyde, stemmer, musik og stilhed til at tegne billeder for lytternes indre biograf”, som det blandt andet hedder i beskrivelsen.
“Spiralkampagnen” handler om, hvordan danske læger opsatte spiral i grønlandske kvinder og piger helt ned til 13 år fra slutningen af 1960’erne frem til midten af 1970’erne.
Spiralopsætningen skete, uden at kvinderne gav samtykke til det. Det gav store eftervirkninger, da de kæmpede med at få børn som følge af indgrebet.
/ritzau/