Indland

Danskernes levealder er steget mere end de fleste europæeres

De seneste to årtier er den forventede levealder i EU steget med 2,5 år. I Danmark er den steget med 4,4 år.

Danskerne har oplevet en af de største stigninger i den forventede levealder i Europa de seneste to årtier.

Det viser tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, som Sampension har analyseret.

Fra 2002 til 2021 er den forventede levealder i EU for en nyfødt steget med 2,5 år – fra 77,6 til 80,1 år.

I samme periode er den forventede levealder for en nyfødt i Danmark steget med 4,4 år – fra 77,1 til 81,5 år.

Blandt de 34 europæiske lande er det kun Estland, Irland, Luxembourg og Liechtenstein, som har haft en større levetidsstigning end Danmark i perioden.

– Det handler langt hen ad vejen om livsstil. Der er blandt andet færre der ryger nu end for år tilbage.

– Derudover er det danske sundhedsvæsen gået fra at have en middelmådig overlevelsesrate på kræft- og hjertesygdomme til nu at ligge i top og redde langt flere, siger Jakob Kjellberg, der er professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Kvinder lever i gennemsnit lidt længere end mænd. Men tallene fra Eurostat viser, at levealderen er steget mere blandt mænd end kvinder de seneste årtier.

Blandt danske mænd er den forventede levealder øget med 4,8 år fra 2002 til 2021. Stigningen blandt danske kvinder har været på 3,9 år.

– Kvinder lever generelt længere end mænd, og det gælder både i Danmark og i andre lande. Men mændene er i den grad ved at komme efter det.

– Og ser vi på udviklingen herhjemme, så er forskellen på mænds og kvinders levetid nu den mindste i over 60 år, siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

At Danmark oplever en større stigning i levealderen end andre lande, betyder ikke, at danskerne er den befolkning, der lever længst.

I Sverige og Norge lever de længere, men stigningen i den forventede levealder har ikke været lige så stor som i Danmark.

Levealderen i Sverige er steget med 3,1 år fra 80 år i 2002 til 83,1 år i 2021. I Norge har stigningen i samme periode været på 4,2 år – fra 79 til 83,2 år.

Svenskere og nordmænd lever længere end danskere, blandt andet fordi de ryger mindre, siger Jakob Kjellberg.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse er antallet af rygere i Danmark dog faldet betydeligt. Hvor det i 1950’erne var knap halvdelen af befolkningen, der røg, er det i dag omkring 13 procent. Rygning er dog fortsat det største dræber i Danmark.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker