Indland

Danskere bestiller ulovlig medicin over internettet

I en aktion i juni har myndigheder beslaglagt flere forsendelser med forskelligartet ulovligt indhold.

I en aktion har de danske myndigheder beslaglagt flere forsendelser med forbudte dopingstoffer. Også forsendelser med ulovlige euforiserende stoffer er beslaglagt.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Aktionen har fundet sted fra 23. til 30. juni. Lægemiddelstyrelsen har arbejdet sammen med Toldstyrelsen og politiet i forbindelse med aktionen.

Ud af i alt 501 kontrollerede forsendelser er 58 pakker sendt til videre sagsbehandling og mulig analyse.

De 58 forsendelser indeholder tilsammen over 8000 medicindoser i tabletter, kapsler eller hætteglas. Der er blandt andet tilbageholdt antibiotika og midler imod depression og stofskiftelidelser, men der er en klar overvægt af lægemidler til behandling af impotens og søvnbesvær.

Derudover er der identificeret 32 forsendelser med forbudte dopingstoffer og 31 sager med ulovlige euforiserende stoffer. Samtlige af disse sager er overdraget til politiet.

De øvrige forsendelser er blevet frigivet til modtagerne sammen med information om, hvordan man som forbruger kan sikre sig, når man køber medicin på nettet.

Ifølge Karen Juul Jensen, chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsen, ser man i stigende grad ulovlig handel på sociale medier med især præstationsfremmende stoffer og andre lægemidler som for eksempel ulovlige slankemidler og potensmidler.

– Det er en farlig tendens, for der er absolut ingen kontrol og ingen sikkerhed med de lægemidler, der bliver solgt på den måde.

– Receptpligtig medicin skal altid ordineres af din egen læge, og hvis du køber medicin på nettet, bør det altid være i en netbutik, der bærer det grønne eller det blå EU-logo.

– Der er ingen lægemidler, der lovligt kan sælges via sociale medier, siger Karen Juul Jensen.

Myndighedernes aktion er foregået dels i Det Internationale Postcenter, hvori cirka 500 lægemiddelforsendelser fra 27 udvalgte lande blev standset og kontrolleret.

Og dels har Lægemiddelstyrelsen undersøgt nettet for ulovlige webbutikker, som sælger lægemidler uden tilladelse rettet imod danske kunder.

/ritzau/

Back to top button