Kriminal

Dansker er tiltalt for landsforræderi ved at gå i krig for IS

Det er første gang, at der i Danmark er rejst tiltale efter den særlige paragraf 101 a om landsforræderi.

En 31-årig dansk mand er tiltalt for landsforræderi ved at have sluttet sig til Islamisk Stat (IS) i Syrien og deltaget i kamphandlinger.

Anklagen er historisk, da det ifølge statsadvokat i København Lise-Lotte Nilas er første gang, at der er blevet rejst tiltale efter den særlige paragraf 101 a.

Manden er foruden landsforræderi tiltalt for flere terrorforbrydelser. Blandt andet ved at have fremsat trusler om terror ved at skyde til måls efter billeder af navngivne danskere. Det skete på en video med tre andre mænd.

– Det er første gang, at vi har taget paragraffen i anvendelse og mener, at der er udsigt til en domfældelse efter bestemmelsen, der er forholdsvis ny. Derfor er det en særlig og principiel sag, siger Lise-Lotte Nilas.

Justitsministeren har givet grønt lys til at rejse sagen. Ministeren skal godkende, når der rejses tiltale i denne type sager.

Anklagemyndigheden mener at have beviser for, at den danske statsborger ikke blot lod sig hverve til IS, men også deltog i kampe i den væbnede konflikt, hvor den danske stat var part på modsatte side.

– Det er en meget alvorlig sag, og det er sket under skærpende omstændigheder – altså hvor man selv indgår i kamphandlinger og ikke bare har været en mere hvilende støtte til den væbnede styrke, siger Lise-Lotte Nilas.

Det er ifølge statsadvokaten også “særlig groft, fordi det er foregået over en lang periode”. Først da manden blev fysisk skadet, stoppede han sin deltagelse i kamp.

Bliver han dømt for de alvorlige forbrydelser, risikerer han at skulle sidde bag tremmer resten af livet. Strafferammen for paragraf 101 a er fængsel op til livstid, hvis der er tale om særligt skærpende omstændigheder.

Manden har kun dansk statsborgerskab. Derfor vil anklagemyndigheden ikke gå efter at tage hans danske pas fra ham eller få ham udvist.

Anklageskriftet indeholder også punkter om, at manden i 2014 skal have forsøgt at hverve andre til IS, og at han fra 2016 til 2017 rejste ind og opholdt sig i et konfliktområde i Syrien.

Mandens forsvarer, Michael Juul Eriksen, oplyser, at hans klient nægter sig skyldig. Derudover har han ingen kommentarer til sagen, der skal behandles ved Københavns Byret fra november i år til maj 2023.

Den nu 31-årige mand kommer oprindeligt fra Aarhus-området. Han blev anholdt den 11. november 2019, efter at han var blevet sendt ud af Tyrkiet. Han har siddet fængslet siden.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker