Erhverv

Danske virksomheder står klar til at ansætte ukrainere

To tredjedele af medlemmerne i SMVdanmark, der mangler hænder, ser positivt på at ansætte ukrainske flygtninge.

Flere danske virksomheder står klar til at ansætte ukrainere, der i øjeblikket er på flugt fra krigen i deres hjemland.

I en rundspørge har SMVdanmark spurgt sine medlemmer, om de kunne være interesserede i at finde job til ukrainske flygtninge, der ender i Danmark.

67 procent – eller to tredjedele – af de medlemmer, der mangler hænder, svarer, at de er positive over for at ansætte en ukrainer.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, synes, det er meget glædeligt, at erhvervslivet står med åbne arme for ukrainerne.

– Vi har mangel på arbejdskraft, og flygtningene har ikke kun brug for tryghed. De har også brug for trivsel og et holdepunkt i en hverdag, der pludselig er i kaos.

– Og jobbene er der, så flygtningene skal have arbejdstilladelse fra første dag, så de ikke sygner hen i passivitet, mens de venter i et bureaukratisk asylsystem, siger Jakob Brandt.

1249 medlemmer har svaret på rundspørgen. SMVdanmark repræsenterer små og mellemstore firmaer. Det er eksempelvis frisører og håndværkere.

SMVdanmark skønner, at de små og mellemstore firmaer herhjemme vil kunne beskæftige 31.000 ukrainere.

Hvis også de store virksomheder står klar, vurderer SMVdanmark, at der i alt kan findes arbejde til 65.000 ukrainere.

I Dansk Industri, der er landets største erhvervsorganisation, ser man også gerne, at de ukrainske flygtninge kan finde arbejde i Danmark. Hvis de altså opnår asyl eller opholdstilladelse efter gældende regler.

Og hos Coop er man klar til at ansætte ukrainske flygtninge. Det fortæller Kræn Østergaard Nielsen, som er administrerende direktør for Coop, der blandt andet har Fakta og Kvickly.

– Vi tror, at det kan blive til hundredvis af stillinger. Vi oplever en kæmpe velvillighed i hele organisationen, hvor der generelt er udfordringer med mangel på arbejdskraft.

– Det er klart, at det ikke er alle positioner, som det vil være lige nemt at sætte ukrainere til, hvis de ikke kan tale dansk, men jeg er sikker på, at vi kan rykke lidt rundt på vores job og tænke tingene lidt anderledes, siger han.

Coop har allerede været i dialog med flere ukrainske flygtninge og har samtaler fra torsdag. Virksomheden venter i øjeblikket på, at de kan få arbejdstilladelse.

Regeringen har onsdag sagt, at man snart vil drøfte en særlov med Folketingets partier, der blandt andet skal give ukrainere lov til hurtigt at komme ud at arbejde her i landet.

I alt er 660.000 personer flygtet fra Ukraine, siden Rusland i sidste uge indledte en invasion af landet. Det oplyste FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, tirsdag.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker