Erhverv

Danske aktier styrtdykker efter russisk angreb

Torsdag morgen falder det danske C25-indeks med små fire procent. Det sker efter russisk angreb.

De danske aktier bliver sendt kraftigt ned, efter at Rusland natten til torsdag har angrebet Ukraine.

Efter et kvarters handel torsdag morgen falder det danske C25-indeks med små fire procent. Det er i top fem over største fald for indekset nogensinde.

C25-indekset består af nogle af de største danske aktier. Blandt andet består det af aktierne i selskaber som Vestas, Novo Nordisk og Mærsk.

I Sydbank forklarer aktieanalysechef Jacob Pedersen, at Ruslands angreb mod Ukraine giver nervøsitet hos investorerne, som derfor sælger ud af de mere risikofyldte aktiver som eksempelvis aktier.

– Investorerne er dybt nervøse over det, der sker i Ukraine lige nu. For første gang i mange år har vi en krig i Europa.

– Det betyder, at man sælger ud af de mere risikobetonede værdipapirer som aktier, siger han.

Jacob Pedersen understreger, at konflikten ikke nødvendigvis vil sende aktiemarkedet ned på lang sigt.

– Rusland og Ukraine fylder ikke særligt meget i verdensøkonomien. Men der kan være nogle afledte effekter, da det kan sende priser på olie og gas op. Det kan ramme forbrugernes pengepung og dermed virksomhedernes indtjening, siger han.

– Der vil formentlig komme en periode med turbulens på markedet, men hvis det holder sig til at være en konflikt, som kun Ukraines og Ruslands militær deltager i, vil det ikke være noget, der sætter sig i aktiemarkedet på lang sigt, siger han.

Blandt de danske selskaber på aktiemarkedet er særligt bryggeriet Carlsberg og isoleringsselskabet Rockwool store på det russiske marked.

– De har aktiviteter i Rusland, og deres indtjening vil blive ramt af den her konflikt, siger Jacob Pedersen.

Netop Rockwool er hårdt ramt i torsdagens foreløbige aktiehandel. Selskabets aktie falder mest i C25-indekset med et fald på seks procent.

For Carlsberg er reaktionen mere nådig med et fald på lidt over tre procent.

Selv om det foreløbige fald i C25-indekset er betydeligt, er der stadig noget op til det største fald nogensinde for indekset.

12. marts 2020 faldt indekset med otte procent. Det var på niveau med det, der blev set under finanskrisen.

Faldet kom, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede den første nedlukning af store dele af Danmark for at bremse coronasmitten.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker