Udland

Dansk direktør for svensk bank frifindes i hvidvasksag

Birgitte Bonnesen var blandt andet tiltalt for groft bedrageri i forbindelse med sit arbejde i Swedbank.

Den tidligere administrerende direktør i den svenske storbank Swedbank Birgitte Bonnesen er onsdag blevet frifundet ved byretten i Stockholm i en historisk sag om groft bedrageri og læk af insiderinformation.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Birgitte Bonnesen var ansat i Swedbank i over 30 år. I 2016 blev hun direktør for hele banken. Og inden da – fra 2011 til 2014 – var hun chef for Swedbanks baltiske forretning. Hun blev fyret i 2019.

Det skete efter en række afsløringer i en udsendelse på den svenske tv-station SVT. Her afdækkede de svenske journalister mistænkelige transaktioner. De havde fundet sted i Swedbanks estiske filial.

Dette trak tråde til hvidvasksagen i Danske Banks filial i Estland.

Interne undersøgelser viste efterfølgende, at Swedbanks egen kontrol med hvidvask var særdeles mangelfuld. Det skriver Berlingske. Tilsyneladende løb millioner af kroner fra mistænkelige kunder gennem banken.

Ifølge anklageskriftet skulle hun forsætligt eller groft uagtsomt have givet vildledende oplysninger om bankens foranstaltninger for at forebygge hvidvask i den estiske afdeling.

Men ifølge byretten er der ikke tale om bedrageri, alene hvis nogen giver urigtige oplysninger eller udelader centrale oplysninger.

Der kræves vildledende information for at påvirke modtageren i en bestemt retning. Det fremgår af dommen ifølge TT.

– Domstolen har gennemgået samtlige udtalelser og er kommet frem til, at det, der er blevet sagt, har ligget inden for det tilladtes grænse, siger retsformand Malou Lindblom i en kommentar ifølge TT.

Desuden skal hun have lækket fortrolige oplysninger om den kommende afsløring om hvidvask på et møde med en gruppe storaktionærer.

Den særlige chefanklager for økonomisk kriminalitet i Sverige havde ved Stockholms byret krævet mindst to års fængsel til Birgitte Bonnesen.

Birgitte Bonnesen, der har dansk baggrund, har gennem hele sagen nægtet sig skyldig.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker