Udland

Danmark bidrager til indkøb af ammunition og droner til Ukraine

En britiskledet fond, som blev stiftet i København, donerer nu våbendele for 1,7 milliarder kroner.

Danmark er blandt de lande, som står bag en donationspakke til Ukraine på 1,7 milliarder kroner. Den består af penge til luftværn, artilleriammunition, droner samt materiel til elektronisk krigsførelse og reservedele.

Dermed forsøger Danmark ligesom en række andre Nato-lande at gøre Ukraine klar til at modstå Ruslands ventede forårsoffensiv.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det en “stor håndsrækning til den ukrainske frihedskamp”.

– Det er materiel, som er særdeles efterspurgt af Ukraine, så vi kan være stolte over at være en del af denne betydelige fælles donation, siger Troels Lund Poulsen.

Meddelelsen kom onsdag i forbindelse med et møde for Nato-landenes forsvarsministre i Bruxelles. Her deltog Troels Lund Poulsen på vegne af den danske regering.

Donationen kommer fra den britiskledede International Fund for Ukraine. Den blev stiftet på en konference i København i sommeren 2022 og består af flere lande.

Danmark har bidraget med knap 400 millioner kroner til fonden. Men det er ikke alle midlerne i fonden, som er udmøntet. Derfor er det endnu ikke afklaret, hvor stor en del af de 1,7 milliarder kroner der stammer fra Danmark.

Ud over Danmark og Storbritannien står Norge, Sverige og Holland bag donationspakken. Desuden har Island og Litauen bidraget med finansiering.

Udfordringen med at sikre ammunition til Ukraine har været det dominerende emne på Nato-landenes møde. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fastslog forud for mødet, at Ukraine lige nu bruger ammunition langt hurtigere, end Nato-landene kan producere den.

Samtidig har krigen gjort store indhug i Nato-landenes lagre.

Spørgsmål: Er det ikke et svigt, at vi kan stå i en situation, hvor Rusland står parat med en forårsoffensiv, og så er vi i tvivl om, hvorvidt Ukraine har ammunition nok?

– Nej, det synes jeg ikke. Det ville være et svigt, hvis vi havde sagt, at vi ikke gør noget for at løse den akutte situation. Alle er nu meget optaget af de store udfordringer, som Ukraine står over for. Det er også derfor, at vi har brugt kræfter på at diskutere spørgsmålet om ammunition de seneste dage, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

– Jeg er overbevist om, at vi kan være i stand til at støtte Ukraine i deres frihedskamp. Derfor tror jeg heller ikke, at vi kommer til at se den situation. Men det er klart, at man ikke kan give nogle garantier. Vi ved jo, at russerne er i gang med at mobilisere, siger Troels Lund Poulsen.

Spørgsmål: Hvor lang tid har Ukraine ammunition til, hvis kampene fortsætter?

– Det har jeg ikke mulighed for at give et billede af. Jeg er overbevist om, at Ukraine er meget kampkraftige stadigvæk. Og vi ser også, at andre Nato-lande sender kraftige signaler om, at de vil sende ammunition, siger Troels Lund Poulsen.

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, mener, at pakken vil give et “betydeligt kapacitetsløft” for Ukraines væbnede styrker.

– Det vil understøtte deres evne til at forsvare deres land, siger Ben Wallace i en pressemeddelelse.

Ud over ammunition har Danmark for nylig doneret dets samlede artilleri i form af 19 artillerikanoner og indgået en aftale med Tyskland og Holland om at donere mere end 100 udfasede Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker