Politik

Claus Hjort afviser anklager og vil kæmpe for åbne døre i retssag

- Jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum, lyder det fra Claus Hjort om tiltale mod ham.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræfter i et opslag på Facebook, at han er tiltalt for at røbe eller videregive statshemmeligheder.

– Jeg har her for en halv time siden taget afsked med betjente fra PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.), der foreviste mig et anklageskrift om overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om røbelse eller videregivelse af statshemmeligheder, skriver han.

Anklageskriftet er klassificeret som hemmeligt. Derfor kan Claus Hjort Frederiksen ikke udtale sig yderligere om det, men han har før bekræftet et overvågningssamarbejde mellem Danmark og USA.

Men han skriver, at han afviser anklagerne.

– Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum, skriver han.

Anklagemyndigheden mener, at sagen mod den tidligere forsvarsminister bør føres bag lukkede døre.

Ønsket om dørlukning vil blive rejst overfor Københavns Byret, som derefter skal træffe afgørelse om, hvordan processen skal foregå.

Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at han er klar til at kæmpe for, at offentligheden kan få indblik i sagen.

– Anklagerne begærer dørene lukket. Jeg vil kæmpe til det yderste for at få dem slået op på vid gab. Anklagerne begærer domsmandssag. Jeg vil kræve et nævningeting, da der er tale om en politisk sag, skriver han.

Paragraf 109 har en strafferamme på op til 12 års fængsel. Men anklagemyndigheden har rejst sagen som en domsmandssag, hvilket betyder, at straffen skal være mindre end fire års fængsel.

Nævningesagerne er de mere alvorlige sager, hvor straffen kan blive fængsel i fire år eller derover. Men her er der flere dommere og nævninger, som skal tage stilling til skyldsspørgsmålet.

I maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til justitsministeren, at der skulle rejses en straffesag mod Claus Hjort.

Der var dog i sidste ende ikke politisk flertal for at ophæve immuniteten for Claus Hjort, der dengang var folketingsmedlem.

Den 75-årige Claus Hjort Frederiksen forlod Folketinget ved valget 1. november, og dermed er han ikke længere beskyttet af immunitet.

– Det var ikke sådan, jeg havde drømt om, at mit otium skulle være, men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen, skriver han.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker