Udland

Centralbanker i Norge og Schweiz hæver renten trods bankuro

Norske og schweiziske nationalbanker har torsdag hævet den ledende rente for at modvirke stigende inflation.

Centralbankerne i Norge og Schweiz har torsdag sat renterne op for at håndtere den høje inflation.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Norges Bank satte renten op med 0,25 procentpoint til tre procent. I Schweiz satte den schweiziske nationalbank, SNB, renten op med et halvt procentpoint til 1,5 procent.

Søndag aften blev den schweiziske storbank Credit Suisse købt af konkurrenten UBS til en brøkdel af den oprindelige værdi.

Det skete, efter at banken i en længere periode har været under pres, fordi kunder har trukket store pengebeløb ud.

Tilliden til Credit Suisse blev forværret, da en amerikansk bank Silicon Valley Bank (SVB) krakkede tidligere i marts.

Uroen omkring den schweiziske banksektor har fået markedet til at spekulere i, om SNB ville hæve renten mindre end ventet. Det forklarer Kirstine Kundby-Nielsen, der er analytiker i Danske Bank.

– I afvejningen mellem usikkerheden om stabilitet i banksektoren og bekymringen for, at den høje inflation bider sig fast, synes den høje inflation altså stadig at veje tungest i vægtskålen – i hvert fald for nuværende, skriver hun i en kommentar.

Inflationen i Schweiz var i februar på 3,4 procent, hvilket er en del lavere end i mange andre europæiske lande. SNB’s mål er, at inflationen skal være på mellem nul og to procent.

I Norge var inflationen i februar på 6,3 procent. For at bringe den ned varsler Norges Bank, at der er flere rentestigninger på vej.

Ifølge nyhedsbureauet NTB sagde centralbanken torsdag, at den forudsiger en rente på 3,5 procent til sommer.

Traditionelt har Norges Bank været forsigtig med at hæve renten, fordi norsk økonomi er meget rentefølsom. Det fortæller Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

– Selve renteforhøjelsen var helt som forventet, men signalerne om fremtiden er en stramning og afspejler, at banken nu i højere grad mener, at norsk økonomi er overophedet, skriver han i en kommentar.

Også den engelske centralbank, Bank of England, forventes at hæve renten efter et rentemøde senere torsdag.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker