Udland

Cambodja sender oppositionspolitiker i husarrest i 27 år

Kem Sokha, en kendt oppositionsfigur i Cambodja, er blevet idømt 27 års husarrest for forræderi.

Mere end et kvart århundrede i husarrest. Det er, hvad den cambodjanske oppositionspolitiker Kem Sokha kan se frem til, efter at han er blevet kendt skyldig i forræderi og idømt 27 års tilbageholdelse.

Sokha blev anholdt i 2017 og beskyldt for i sammensværgelse med USA at forsøge at udføre et statskup mod Cambodjas autoritære leder, premierminister Hun Sen, som har ledet landet i næsten fire årtier.

Kem Sokha stod i spidsen for Cambodjas Nationale Redningsparti (CNRP), inden det blev opløst af landets højesteret kort efter Sokhas anholdelse.

Både han og USA har gentagne gange nægtet sig skyldig og afvist, at der skulle have været planer om et kup.

Ud over indespærring betyder dommen til Sokha, at han ikke kan stille op til politiske embeder eller stemme til valg i landet. Hans forsvarsadvokat Ang Udom har sagt, at man agter at anke dommen.

USA’s ambassadør i Cambodja, W. Patrick Murphy, sagde fredag efter dommen, at der var tale om et justitsmord.

– Vi opfordrer myndighederne til at tillade alle cambodjanere at nyde (…) de universelle menneskerettigheder til fredelig forsamling, ytringsfrihed og at deltage i at opbygge et reelt demokratisk system, sagde han til journalister uden for salen, hvor retsmødet foregik.

CNRP blev officielt opløst i 2017, og siden har adskillige medlemmer af partiet set sig nødsaget til at flygte til andre lande for at undgå forfølgelse.

Cambodjanske aktivister hævder, at regeringspartiet, Cambodjas Folkeparti (CPP), gør alt, hvad det kan for at fastholde sit magtmonopol i landet.

Flere medier er også kommet i problemer, efter at de har kritiseret Hun Sen. Premierministeren lukkede i februar Demokratiets Stemme, som var et af landets sidste uafhængige lokalmedier.

Hun Sen begrundede lukningen med, at mediet havde angrebet ham og hans søn og skadet landet.

Cambodja går til parlamentsvalg i juli.

Her forventes Hun Sen at genopstille, men han har tidligere også talt varmt om, at hans søn Hun Manet kunne tage over for ham i embedet. Oppositionen har imidlertid samlet sig i et nyt parti, Partiet Levende Lys, som primært består af tidligere CNRP-medlemmer.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker