Erhverv

C25-indekset røg en smule ned på nervøsitet i USA

17 ud af C25-indeksets 25 aktier lukkede torsdag med et fald. Nervøsiteten kan især spores tilbage til USA.

Torsdag blev en af de knapt så gode dage for ejere af danske aktier.

Det danske C25-indeks, som består af de 25 mest handlede aktier på børsen i Danmark, lukkede torsdag eftermiddag 1,2 procent lavere.

17 ud af indeksets 25 aktier endte med et fald og bidrog derved til det samlede indeksfald. Værst gik det for smykkeaktien Pandora, der faldt 6,6 procent.

Noget af årsagen til den generelt nervøse stemning på det danske aktiemarked skal formentlig findes i USA, hvor aktiehandlen på Wall Street også bar præg af stor uro onsdag.

Det skyldtes blandt andet regnskabstal fra supermarkedskæden Target, som trods stigende omsætning ikke kunne leve op til indtjeningsforventningerne.

Nøjagtigt som konkurrenten Walmart, der præsenterede regnskab tirsdag, melder Target om højere omkostninger og kunder, der reagerer på den høje inflation og prisstigninger på mad, brændstof og andre nødvendigheder.

Frygten for, at inflationen kommer til at ramme forbruget og væksten de kommende kvartaler, fik andre aktier som Coca-Cola og Proctor & Gamble med i faldet.

Og den tendens rammer altså også Danmark, konstaterer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

– Der har været en kæmpe købelyst i lang tid. Og selv om priserne er steget gradvist undervejs, har kunderne været villige til at betale.

– Men nu har inflationen ramt et niveau, hvor det ikke er alle, der kan være med længere, og hvor de ekstra udgifter til strøm, varme og benzin pludselig ikke længere er til rådighed til andet forbrug.

– Det fører til en opbremsning, der kan ramme ret hårdt og ret hurtigt, når man ser på den fart, som økonomien har haft indtil nu. Det er det, investorerne reagerer på nu, siger han.

/ritzau/

Back to top button