Kriminal

Brite tiltales for at lænse den danske stat for 320 millioner

En britisk statsborger er tiltalt for bedrageri ved at have hevet store beløb ud af den danske statskasse.

Endnu et anklageskrift er gjort klar til retten, hvor anklagemyndigheden vil have en stribe udenlandske mænd dømt for svindel og bedrag med dansk udbytteskat.

I den såkaldte udbyttesag er der nu blevet rejst den niende tiltale.

Denne gang er det en 52-årig britisk statsborger, som er tiltalt for bedrageri for 320 millioner kroner mod den danske statskasse.

Det oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Sagen vil blive ført i et samarbejde mellem NSK og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK).

Udbyttesagen handler om svindel med udbytteskat.

Svindlen er sket ved, at selskaber har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de har ejet de aktier, de har villet have tilbagebetalt skat for.

Det var i 2015, at der blev slået alarm om det store svindelnummer, som samlet har snydt statskassen for 12,7 milliarder kroner.

I tilfældet med den 52-årige britiske statsborger, Guenther Klar, har han tråde til et selskab ved navn Salgado Capital. Selskabet har været brugt til at hive store beløb ud af den danske statskasse.

Bedrageriet har fundet sted fra slutningen af 2012 til august 2015.

– Den tiltalte brite har efter vores opfattelse været den helt centrale bagmand i svindlen omkring Salgado Capital.

– Der er tale om en meget alvorlig og omfattende sag, og der ligger en flerårig, kompliceret efterforskning til grund for tiltalen, siger Per Fiig, chefanklager i NSK.

Guenther Klar blev fængslet in absentia ved et retsmøde ved Retten i Glostrup i januar i år. Han er også begæret udleveret til Danmark. Der er ikke sat dato for, hvornår retssagen mod ham kommer for.

– Vi forventer, at han bliver udleveret til retssagen i Danmark, men jeg kan ikke gå nærmere ind på, hvornår det vil ske, siger chefanklager Per Fiig.

Der blev i januar og april 2021 rejst tiltale i to andre spor i udbyttesagen. Den seneste tiltale er dermed den tredje i sagen.

I hovedsagen er forretningsmændene Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson, som opholder sig henholdsvis i Dubai og Storbritannien.

De er tiltalt for cirka ni milliarder kroner, og retssagen mod dem begynder til oktober.

I den anden del af sagen er tre briter og tre amerikanere tiltalt. Her er der rejst tiltale for 1,1 milliard kroner. De er ligeledes heller ikke i Danmark, men den sag begynder efter planen til november.

Hvad angår briterne – Graham Mckenzie Horn, Rajen Ranmal Shah og Anupe Dhorajiwala – er de også fængslet in absentia.

Samtidig har retten besluttet, at amerikanerne – Matthew Richard Stein, Luke Beneville McGee og Jerome Lhote – skal deponere deres pas på en dansk repræsentation, og at de først udleveres, når de rejser til sagen i Danmark.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker