Forbrug

Boost dit helbred med disse simple øvelser

Der skal to til tango. Og det gælder også for helbredet. Her får du to eksperters bud på, hvordan du kan holde både krop og hjerne i gang.

Det behøver ikke nødvendigvis at tage mange timer hver dag at holde trit med helbredet.

Og ifølge læge Ellen Garde, som forsker i hjernens aldring hos Københavns Universitet, er der flere ting at tage fat i, når det kommer til hjernens helbred.

– Hold hele tiden hjernen robust med de ting, du kan. Det kan være kryds og tværs, at cykle, strikke eller i en læseklub.

– Musik er også helt fantastisk for hjernen. Det gælder både musik, du kender, og musik, du aldrig har hørt før, siger hun.

Men du kan også udvikle hjernen ved at skabe nye forbindelser mellem hjernecellerne.

Ifølge Ellen Garde kan det eksempelvis sagtens være små ting som at ændre rutiner, flytte lidt rundt på porcelænet eller give sig i kast med noget helt nyt.

Det vigtige er at huske hjernen i dagligdagen – både med det velkendte og det udfordrende, mener hun.

– Og her hører jeg tit: “Jamen, det er jeg blevet for gammel til”, og det er der absolut ikke noget, der hedder, siger Ellen Garde.

– Det kan godt være, det tager længere tid, men det er aldrig for sent at lære noget nyt. Du kan sagtens nå i mål, selv om det kræver lidt mere tid.

Og så er det rigtig godt for hjernen at være fysisk aktiv.

For rigtig mange forskningsstudier bekræfter, at hjernen udvikles og styrkes, og koncentrationen og hukommelsen forbedres, når vi er fysisk aktive og får pulsen op, lyder det fra Ellen Garde.

– Det er det bedste, du kan gøre for din hjerne, siger hun.

Når det kommer til det fysiske helbred, er det vigtigt at være bevidst om at styrke kroppens bagside, lyder det fra Mette Højbjerg, som er uddannet sportsfysioterapeut og er klinikejer for FysioDanmark på Frederiksberg.

Det handler især om balder, lår og ryg.

– De fleste af os har en livsstil, hvor vi sidder meget i de samme 90 grader. Det gør kroppen meget “forsideaktiv” og svækker bagsiden.

Og det er nemlig bagsiden, som blandt andet holder kroppen oprejst, lyder det fra Mette Højbjerg.

– Du kan for eksempel være mere opmærksom på at bruge balderne, når du går en tur eller tager trapperne.

– En anden god øvelse er også bækkenløft på gulvet, siger sportsfysioterapeuten.

Hvis du har et siddende arbejde, kan du ifølge Mette Højbjerg prøve at stå op i et kvarter hver time. Eksempelvis ved at hæve dit skrivebord.

– Når du står op, får du bedre vejrtrækning, det ilter kroppen bedre, og du bruger langt flere muskler, end når du sidder ned. Så det er ren win-win.

– Vores tids rygning er siddende arbejde, siger hun.

Ifølge sportsfysioterapeuten kan man også strække kroppen ud, så vores bindevæv stimuleres til at være mere aktivt og dermed hjælper til en pænere holdning og sundere led.

Her anbefaler Mette Højbjerg, at man strækker sig dagligt enten på gulvet eller med armene på bordkanten.

– Du behøver ikke nødvendigvis tage halvanden time ud af dagen for at forbedre helbredet. Det handler om et par minutter her og der.

– Spred de små ting ud i løbet af dagen. Vi er bygget til at bevæge os, så brug din krop alt det, du kan, siger hun.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker