Erhverv

Boligmarked på lavt blus giver få lånetilbud i januar

Der bliver hverken handlet boliger eller konverteret lån i stor stil ifølge analytiker.

Der er hverken en lang kø af boligkøbere eller stor appetit blandt boligejere på at få omlagt sit boliglån. Det fremgår ifølge Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard af antallet af lånetilbud fra de danske pengeinstitutter i januar.

Det er pengeinstitutternes brancheorganisation, Finans Danmark, der tirsdag morgen har offentliggjort tallene.

Her kan man læse, at der er givet 16.324 lånetilbud til private og virksomheder i januar.

Det er omkring 25 procent færre end januar sidste år ifølge Sune Malthe-Thagaard.

– Der bliver solgt markant færre boliger for tiden, og det giver derfor sig selv, at færre også tager en tur forbi banken for at få et tilbud på et realkreditlån, skriver han i en analyse af tallene.

– Samtidig er der langt færre boligejere med fastforrentede lån, der ønsker et lånetilbud for at konvertere. Det skyldes både, at 200.000 boligejere allerede har konverteret i løbet af 2022, og det er givetvis de mest ivrige, der allerede har slået til.

– Og så er renterne faldet lidt tilbage, og det betyder, at kurserne på de lavtforrentede boliglån er steget. Gevinsten ved at konvertere er med andre ord blevet mindre.

Der er heller ikke udsigt til, at der for alvor bliver travlt med at sikre lånetilbud til boligkøbere i den kommende tid ifølge Arbejdernes Landsbanks privatøkonom, Brian Friis Helmer.

– Ser vi ind i 2023, så vil antallet af lånetilbud fortsætte med at være præget af den lavere aktivitet på boligmarkedet, mens der heller ikke er udsigt til større konverteringsbølger i horisonten, skriver han i en kommentar.

– Det er især konverteringsbølger, som har potentiale til virkelig at give et boom i antallet af lånetilbud, og dem er der ikke grobund for med de nuværende økonomiske udsigter.

En konvertering er, når låntagere omlægger deres lån. Det kan eksempelvis give mening, når renterne ændrer sig.

Det kan betyde, at for nogle vil det give mening at omlægge til et lån med en højere rente, fordi man samtidig kan barbere noget af gælden på sit lån væk.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker