Kriminal

Bølge af pengesmuglere fra Sverige – yderligere tre dømt

Tre mænd er idømt fængsel mellem halvandet og to år for at forsøge at smugle store pengebeløb til Tyrkiet

Igen og igen blev rejsende fra Sverige – ofte med kurs mod Istanbul i Tyrkiet – i løbet af foråret, sommeren og efteråret i fjor anholdt, fordi de i Københavns Lufthavn var i besiddelse af store pengebeløb, som ikke var angivet til toldmyndighederne.

Onsdag er tre af dem blevet dømt i Københavns Byret.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Mændene, som er 42, 40 og 40 år gamle, blev idømt henholdsvis to års fængsel, fængsel i halvandet år samt fængsel i et år og ni måneder.

Alle blev udvist, og alle pengene blev konfiskeret.

De tre er dømt for at have været i besiddelse af valuta til en værdi af cirka 6,3 millioner kroner, da de i slutningen af september ankom med tog til lufthavnen.

De havde alle flybillet til Istanbul i Tyrkiet, men så langt kom de ikke. For mændene blev fundet i besiddelse af de mange penge, som ifølge reglerne til forebyggelse af hvidvask skulle have været angivet til tolderne.

Hvidvask er en betegnelse for de forskellige manøvrer, der kan få ulovlige penge – for eksempel udbytte fra kriminalitet – til at fremstå lovlige.

I perioden fra maj til oktober 2022 foretog politiet 11 gange anholdelser af personer – nogle gange var der flere anholdte – i Københavns Lufthavn i sager om forsøg på smugling af penge.

Samlet set blev omkring 20 personer anholdt.

I november blev to kvinder på 18 og 39 år – begge med syrisk baggrund – dømt for forsøg på at smugle 3,8 millioner kroner i fremmed valuta fra Københavns Lufthavn til Istanbul.

Dommen lød på fængsel i henholdsvis et år og tre måneder samt et år og ni måneder.

I januar blev en 34-årig svensk mand idømt et år og ni måneders fængsel samt udvisning, mens en 24-årig kvinde ved samme lejlighed blev frifundet.

Og der er flere sager på vej. Til marts ventes der dom i en sag, hvor en 47-årig mand og en 47-årig kvinde er tiltalt for forsøg på udsmugling af mere end to millioner kroner.

Københavns Politi har tidligere meldt ud, at man efterforsker sagerne ud fra en antagelse om, at der kan være en sammenhæng.

Det bygger man på sagernes lighed – de rejsende kommer fra Sverige og har kurs mod Istanbul.

I begyndelsen af januar blev en 47-årig syrisk mand bosiddende i Solrød Strand anholdt. Han blev sigtet for at have en mere overordnet rolle, end de personer, som ellers er anholdt i sagen.

Den 47-årige, som nægter sig skyldig, blev fængslet for at have overdraget store beløb til fire mænd, hvor de to havde held til at rejse ud af landet den 27. september med et ukendt beløb.

De andre to blev anholdt og er varetægtsfængslet i sagen.

De tre mænd, som onsdag er blevet dømt, har nu to uger til at overveje, om de vil anke dommen til Østre Landsret.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker