Forbrug

Blomsterpres: Forevig forårets morgenfruer og forglemmigej

Blomsterdesigner og billedkunstner giver sine bedste tips til, hvordan du og børnene kan lave fine blomsterpres.

Lad forårets flor vække dit indre barn, og spring ud i blomsterpresningens kunst.

Den ældgamle disciplin er ikke kun en hyggelig familieaktivitet men også en øvelse i nærvær.

Det mener i hvert fald Thilde Maria Haukohl Kristensen, der også er kendt under navnet Poppykalas.

Hun er blomsterdesigner og billedkunstner og aktuel med bogen “Poppykalas og de magiske blomster”.

– For mig er det at lave blomsterkreationer en pause fra, hvad jeg ellers foretager mig af kontorarbejde og scrolling på en skærm. Man kan ikke være to steder på samme tid, når man er sammen med blomsterne, siger hun og fortsætter:

– Jeg plejer at sige, at man bliver som et barn, fordi man får den der følelse af, at man ikke rigtig kender klokken. Man har al tid i verden. Det er et intenst nærvær, hvor sanserne bliver vakt.

Børn ned til fem år kan ifølge Thilde Maria Haukohl Kristensen sagtens være med til at presse blomster.

– Det er en total børnevenlig aktivitet, fordi det er så spændende at se, hvordan de transformerer sig, lyder det fra blomsterdesigneren.

De fleste blomster kan presses, men flade blomster med en lille knop som morgenfruer, forglemmigej og stedmorblomster er nemmest.

– Stedmorblomster er taknemmelige at arbejde med. Dem kan man kun få optur over, og de fås i alle mulige forskellige farver, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen

Med stedmorblomster kan hele blomsterhovedet lægges i pres, mens løgplanter som tulipaner indeholder meget væske, hvilket øger risikoen for at de rådner i stedet for at tørre.

Derfor anbefaler blomsterdesigneren, at du i stedet frigør kronbladene og presser dem enkeltvis.

– Det bliver vildt flot, siger hun.

Selve presningen foregår ved, at du tager noget avispapir og nogle store, tunge bøger. Placer forsigtigt hver blomst i et foldet stykke avispapir, og læg dem nænsomt ind mellem siderne i bøgerne.

– Så skal man lade tyngdekraften arbejde i et par uger, for at forvandlingen kan finde sted. Det er så magisk, hvordan både form og farve bliver transformeret. Der kan komme et helt andet udtryk frem, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

Når ugerne er gået, åbner du bøgerne og tager forsigtigt de nu papirtynde blomster ud fra siderne. Nogle af dem vil have bibeholdt deres oprindelige farve, mens andre vil være mere patinerede.

Nu kan de bruges til lige akkurat det, fantasien formår at finde på. Lim dem for eksempel på et stykke karton, og ram det ind.

– De kan bruges på bordkort eller invitationer til en fest. De kan også puttes ind i et gennemsigtigt cover til telefonen. Det er ret fint faktisk, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker