Udland

Biden vil sænke prisen på receptpligtig medicin i USA

Den amerikanske præsident, Joe Biden, foreslår i tale at sætte et loft på prisen på insulin.

Præsident Joe Biden vil sænke prisen på receptpligtig medicin i USA.

Det fortæller han i sin State of The Union-tale natten til onsdag dansk tid.

I den forbindelse nævner Biden insulin, som blandt andet fremstilles af danske Novo Nordisk.

Den amerikanske præsident ønsker således at sætte et loft på prisen på insulin på 35 dollar om måneden – svarende til cirka 233 kroner. Det skal sikre, at alle familier har råd til det.

– For det første bør vi skære i omkostningerne ved receptpligtig medicin. Se bare på insulin. Én ud af ti amerikanere har diabetes, siger Biden i talen.

Han fortæller videre, at han i Virginia mødte en 13-årig dreng ved navn Joshua Davis. Både Joshua og hans far har type 1-diabetes, hvilket betyder, at de har brug for insulin hver dag.

Insulinen koster omkring ti dollar per hætteglas at fremstille. Men medicinalfirmaer opkræver familier som Joshua Davis’ op til 30 gange mere, forklarer Biden.

– Jeg talte også med Joshuas mor. Forestil dig, hvordan det er at se på dit barn, som har brug for insulin, mens du ikke aner, hvordan du skal betale for det, siger præsidenten i talen.

– For Joshua og de omkring 200.000 andre unge mennesker med type 1-diabetes, så lad os begrænse omkostningerne til insulin til 35 dollar om måneden, så alle har råd til det, tilføjer han.

Novo Nordisk er Danmarks største medicinalvirksomhed. Selskabet har USA som sit største marked målt på salget.

Debatten om lavere priser på receptpligtig medicin er langtfra ny i USA, siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

Set fra insulinproducenternes side mener han, at udmeldingen fra Biden kan være en smule unuanceret. Han vurderer også, at udmeldingen ikke kommer til at få negativ betydning for eksempelvis Novo.

– Det er sådan, at Novo Nordisk i de seneste syv år har haft faldende priser på insulin i USA. Det er på baggrund af et meget komplekst amerikansk sundhedssystem, hvor man giver meget store rabatter for at få adgang til diabetikerne. Og de her rabatter er steget.

– Hvis man virkelig vil lave om på det her og have lavere priser i USA, så skal man lave om på hele sundhedssystemet. Og det vil ikke nødvendigvis kun ramme producenterne af medicin, herunder insulinproducenter som Novo, siger Søren Løntoft Hansen.

I sidste måned sendte en fortsat stærk udvikling i salget af medicin mod diabetes igen virksomhedens resultater op, og Novo Nordisk kunne levere endnu et rekordregnskab.

Divisionen, der dækker produkter mod diabetes og fedme, øgede således sit salg med 13 procent til 121,6 milliarder kroner i 2021.

Samlet steg Novo Nordisks omsætning til 140,8 milliarder kroner i 2021 mod 126,9 milliarder i 2020. Resultatet steg til 47,8 milliarder kroner mod 42,1 milliard kroner året før.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker