Udland

Australiere tyr til tyveri i hverdag med høj inflation

Aldrig før har der været så meget butikstyveri, som der var i 2022, viser tal fra australske myndigheder.

Mens omkostninger til mad, benzin, varme og huslån blev sendt på himmelfart i 2022, er mængden af butikstyverier i Australien øjensynligt fulgt med.

Det viser nye officielle tal fra australske myndigheder.

I delstaten New South Wales, der huser en tredjedel af Australiens befolkning, er mængden af tyveri i 2022 steget med hele 23,7 procent sammenlignet med året før.

Det er samtidig den største år-til-år-stigning nogensinde, siden de australske myndigheder begyndte at føre statistik over tendensen i 1995.

Roger Wilkines, økonom ved det australske University of Melbourne, peger på de højere leveomkostninger som mulig årsag til den kedelige tendens.

– Højere inflation og stigende rente er gode kandidater til en forklaring på stigningen i butikstyverier, siger han.

Landets to største supermarkedskæder, Woolworths og Coles, rapporterede i sidste måned begge om tiltagende tilfælde af butikstyveri i deres supermarkeder. Hvor stor en del af butikstyverierne, som foregår i de to kæder, er dog uklart.

Woolworths og Coles står for to tredjedele af det australske salg af dagligvarer.

Australiens arbejdsløshed steg i januar til det højeste niveau siden maj sidste år. I mellemtiden er renten blevet sat op ni gange for at lægge en dæmper på inflationen, som i øjeblikket står på næsten otte procent.

Craig Woodford, retailanalytiker ved analysevirksomheden MST Marquee, siger, at der som regel er en risiko for mere butikstyveri, når arbejdsløsheden stiger og økonomiske omstændigheder forværres.

– Supermarkeder opererer med meget tynde profitmarginer. Det kræver kun et lille tab i beholdning, for at det giver udslag i overskudsgraden, siger Woodford.

“Tab i beholdning” dækker over tyveri, varer som går over sidste salgsdato og salg, hvor betalingen ikke går igennem.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker