Erhverv

Antallet af tvangsauktioner når det højeste niveau i to år

I 2022 var der det laveste antal tvangsauktioner i 16 år. Vi kan forvente flere i år, mener økonomer.

Antallet af tvangsauktioner på boligmarkedet i Danmark stiger i februar og når det højeste niveau i mere end to år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I februar var der 153 tvangsauktioner, hvilket er 42 mere end måneden før.

Selv om niveauet stadig er lavt set i en historisk kontekst, kan stigningen være et forvarsel om nye tider for antallet af tvangsauktioner. Det mener Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

– Vi står midt i en tid, hvor det på relativt kort tid er blevet mærkbart dyrere at være boligejer, og hvor boligmarkedet også står i en mere presset udgave end længe, skriver han i en kommentar til tallene.

I 2022 var der i alt 1382 tvangsauktioner, hvilket var det laveste niveau i 16 år. Men høj inflation, stigende renter og faldende boligpriser betyder, at der igen kan komme en periode med flere tvangsauktioner, mener Brian Friis Helmer.

Tvangsauktioner sker typisk i forbindelse med negative sociale begivenheder som for eksempel skilsmisse, dødsfald eller arbejdsløshed.

Det er oftest enfamiliehuse, der ryger på tvangsauktion ifølge Danmarks Statistik. Siden statistikkens start i 1979 har den type udgjort mere end halvdelen af ejendommene.

Også Bo Sandberg, skatte- og boligøkonom hos Dansk Industri, forventer, at antallet af tvangsauktioner vil krybe opad i løbet af i år og næste år. Dog forventer han ikke en dramatisk stigning.

– Selv om boligmarkedet siden corona-toppen har bevæget sig nedad i pris og handelsaktivitet, og selv om husholdningernes købekraft også er sat et par år tilbage, så er der en betydelig modstandskraft hos de eksisterende boligejere.

– De fleste har fortsat pæne friværdier og er økonomisk godt polstrede, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker