Udland

Anders Ladekarl så én håndvask til 500 syrere: De bliver glemt

Jordskælvsofrene i Syrien har brug for nødhjælp, men bliver glemt, mener generalsekretær hos Dansk Røde Kors.

Syrien er blevet kastet ud i endnu en humanitær katastrofe som følge af det store jordskælv, der ramte landet 6. februar.

Det fortæller generalsekretær for Dansk Røde Kors Anders Ladekarl.

Han er netop vendt hjem til Danmark efter at have besøgt de berørte områder i Syrien og Tyrkiet, hvor jordskælvet og en række voldsomme efterskælv ramte.

– Mange af dem (ofrene i Syrien, red.) befinder sig i kollektivcentre, de fleste i skoler. De er slet ikke egnet til beboelse. På en af skolerne var der kun én håndvask til 500 mennesker og tre toiletter. Vandet var ikke engang rent.

Derfor håber han på, at der vil blive rettet mere fokus på de syriske ofre, som ikke har fået lige så meget hjælp som ofrene i Tyrkiet.

– Det er Tyrkiet, ministre har besøgt, og hvor fjernsynet har været. Det er nemmere at rapportere fra Tyrkiet end Syrien. Syrien har det lidt med at blive glemt, fordi der er så meget fokus på Tyrkiet, siger Anders Ladekarl.

I Syrien har cirka 6000 personer mistet livet i jordskælvet og de efterfølgende skælv.

Katastrofen kostede mindst 44.000 liv på tyrkisk jord.

– Man skal selvfølgelig hjælpe i Tyrkiet, men man må ikke glemme Syriens ofre, som måske har det endnu sværere, fordi de er midt i en krig, som har varet i 12 år, siger Anders Ladekarl.

Ifølge generalsekretæren er det svært at få nødhjælp frem til Syrien, hvor der i mere end et årti har været borgerkrig.

Landet er også blevet pålagt sanktioner af vestlige aktører som EU og USA.

– Sanktionerne har gjort det vanskeligt. Jordskælvet har fundet sted i en konfliktzone. Men det betyder ikke, at ofrene i Syrien har mindre brug for hjælp end i Tyrkiet, siger Ladekarl.

Han tilføjer, at de syriske ofre mangler basal nødhjælp som mad, hygiejneartikler og tag over hovedet.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker