Udland

Amsterdam klipper det røde bånd for undervandscykelkælder

Amsterdammere kan fremover parkere jernhesten under vandet i byens største cykelkælderkompleks.

I et land, der er verdenskendt for at have flere cykler end indbyggere, kan det være svært at finde plads til cykelparkering i bybilledet.

Det mener Hollands hovedstad, Amsterdam, dog at have fundet løsningen på, og onsdag åbnede byen den første af to nymoderne cykelkældere, som ligger under vandet.

Projektet, som er ingeniørmæssigt nyskabende, er et parkeringskompleks, som, når den næste kælder åbner i februar, vil kunne rumme i alt 11.000 jernheste.

Den første kælder, som ligger under Open Havenfront, et af de mange bassiner, som er forbundet med IJ-floden, der løber gennem Amsterdam, åbnede onsdag.

Den har plads til 7000 cykler, mens den anden, som planmæssigt åbner i februar, vil kunne rumme 4000.

– Tilsammen bliver kældrene de største i byen, siger Amsterdam Kommune i en pressemeddelelse.

Opførelsen af cykelkælderen ved Open Havenfront blev påbegyndt i 2019 og krævede at bassinet, som ligger ved siden af Amsterdams Hovedbanegård, blev tømt for vand.

En video, som Amsterdam Kommune har offentliggjort, viser, hvordan vandet i bassinet blev pumpet ud, og kælderens struktur blev opført, inden bassinet blev fyldt med vand igen.

– Vi har en masse viden og ekspertise, hvad angår vand, sagde Vivianne Heijnen, landets viceminister for infrastruktur, ved åbningsceremonien.

Strukturen “gør optimalt brug af den plads, man nu engang har i et lille land”, sagde hun.

Der anslås at være cirka 900.000 cykler i Amsterdam, hvor det anslås, at der foretages omkring 625.000 cykelture hver dag. At finde cykelparkering er en daglig hovedpine for mange af byens indbyggere.

– Nu kan man vide sig sikker på, at man med det samme kan parkere sin cykel, når man ankommer i Amsterdam, siger rådmand for transport, Melanie van der Horst.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker