Air France-KLM laver sit bedste resultat i seks år
Krig i Ukraine og høj inflation var ikke nok til at vælte luftfartsselskabet Air France-KLM omkuld sidste år.
Det fransk-hollandske luftfartsselskab Air France-KLM har i 2022 haft en indtjening på mere end 5,5 milliarder kroner.
Det viser selskabets årsregnskab fredag morgen.
Det er ikke set bedre siden 2016, og sammenlignet med 2019 – altså året før corona – har man næsten tredoblet overskuddet.
Set i lyset af krigen i Ukraine, coronapandemien og inflationskrisen er topchef Benjamin Smith godt tilfreds med resultatet.
– Gennem hele 2022 demonstrerede Air France-KLM igen sin modstandsdygtighed i en tid med et uset antal kriser, siger han i regnskabet.
– På trods af omikronvarianten, krigen i Ukraine, inflationskrisen og driftsforstyrrelserne i internationale lufthavne sidste år var vi i stand til at indfri en stærk efterspørgsel.
Til sammenligning havde Air France-KLM et underskud på knap 25 milliarder kroner i 2021.
Det solide resultat sidste år var hjulpet godt på vej af stor rejseglæde. Omsætningen for året er knap fordoblet til 196 milliarder kroner.
Stigende omkostninger til brændstof har dog gjort et stort indhug i indtjeningen. Udgifterne hertil steg sidste år med 164 procent i forlængelse af energikrisen.
I alt brugte man 54 milliarder kroner på brændstof i løbet af året.
En lang række store europæiske luftfartsselskaber har efterhånden lagt coronakrisen bag sig og er begyndt at tjene penge igen. Det gælder eksempelvis også Lufthansa og Norwegian.
Det står i skærende kontrast til SAS, der fortsætter med at præsentere milliardunderskud.
Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, skyldes forskellen, at SAS trådte ind i coronakrisen, i en periode hvor man allerede var bagefter de andre på indtjeningen.
– SAS har haft for meget gæld, og det har skubbet dem ind i den her konkursbeskyttelsesproces, som selskabet befinder sig i lige nu.
– Samtidig er man ramt af høje omkostninger, og derfor bliver det en ond cirkel, når SAS samtidig forsøger at spare en masse penge.
– SAS er nødt til at få gang i flytrafikken, for at omkostningsbesparelser rigtigt viser sig, lyder det.
Jacob Pedersen forudser et 2023, hvor de rejsende mærker inflationen og derfor fokuserer deres rejsekroner på højsæsonerne.
/ritzau/