Variant sender 800 elever hjem

Epidemi-lektor har udtrykt bekymring for netop den indiske variant, der nu er fundet på skole i Nordsjælland

En hel skole i Hillerød må lukke efter fund af den indiske coronavariant. (Arkivfoto) - Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
En hel skole i Hillerød må lukke efter fund af den indiske coronavariant. (Arkivfoto) - Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

800 elever på Grønnevang Skole i Hillerød er blevet sendt hjem efter fund af den indiske coronavariant, den såkaldte Delta-variant.

Det skriver mediet Sjællandske Nyheder.

I første omgang fik nære kontakter i weekenden besked på at gå i isolation, og at de skulle lade sig teste, efter der blev fundet smitte i fem forskellige klasser. Siden er der blevet konstateret smitte i yderligere fire klasser.

Derfor skal også nære kontakters nære kontakter sendes hjem, og derfor lukker skolen nu, skriver Sjællandske Nyheder.

Markant mere smitsom

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, har tidligere mandag givet udtryk for bekymring for netop udbrud med den indiske variant, der især er på fremmarch i England.

- Det er den sorte sky, vi skal holde øje med hen over sommeren. Den er markant mere smitsom end den variant, der dominerer nu, sagde han.

Viggo Andreasen mener, at den også herhjemme kan få tag i de yngre aldersgrupper hen over sommeren.

- Det betyder, at vi skal til at diskutere, om det giver mening at vaccinere mod corona, også i de yngre aldersgrupper.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner. D er lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS