Ubrugt bruser er en bakteriebombe

Vidste du, at din bruseslange på badeværelset kan være fyldt med legionella-bakterier? Heldigvis kan du nemt minimere risikoen for sygdom.

Er det længe siden, du har brugt dit badeværelse, bør du skrue helt op for det varme vand på termostaten, inden du tager et bad. Foto: Frédéric Cirou/ Colourbox/FREDERIC CIROU / PHOTOALTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Skal du en tur i sommerhuset i weekenden, eller er du netop vendt hjem fra ferie, er det ikke kun en god idé at åbne vinduerne for at få frisk luft.

Det er mindst lige så vigtigt, at bruseslangen på badeværelset bliver renset, inden du hopper i bad.

Vandet, der har ligget i bruseslangen, udvikler nemlig legionella-bakterier, der finder vej ned i dine lunger gennem vanddampe.

Bakterien kan give dig en lungebetændelseslignende sygdom, der kræver en særlig behandling. heldigvis kan man reducerer risikoen ganske simpelt.

Heldigvis kræver det ikke de store anstrengelser at slippe for bakterierne, der kan give dig en lungebetændelseslignende sygdom, siger Søren Anker Uldum, der seniorforsker i legionella ved Statens Serum Institut, til Ritzau Fokus.

– Når du skal bruge bruseren igen, fordi du for eksempel har været på ferie eller lignende, skal du skrue helt op for det varme vand på termostaten (gerne 50-60 grader). Lad det varme vand løbe igennem slangen i et par minutter, forklarer Søren Anker Uldum.

Det er særligt de billige plastikslanger, der giver legionella-bakterierne gode betingelser for vækst.

Legionella-bakterier er ikke noget, man generelt skal gå rundt og frygte i sin hverdag, men der er dog bestemte huse og bygninger, hvor man bør være særligt opmærksom.

– Boliger med gamle vandrør er især udsatte. Slitagen i rørene indvendigt har gjort overfladen ru, hvilket betyder, at legionella-bakterien (og andre bakterier) ikke så let skylles væk, forklarer Søren Anker Uldum.

Ifølge sundhed.dk rammes cirka 100 danskere af legionella-bakterien, (der kaldes legionærsyge) årligt.

En femtedel får sygdommen efter en hospitalsindlæggelse, mens 30 procent tager den med hjem fra ferie. Legionella er en bakterie, der trives i vandmiljøer, forklarer Hans Guldager, der er ekspert i vand og direktør i Guldager, til Ritzau Fokus.

– Bakterien har et omformeringspotentiale ved den temperatur, som menneskekroppen har, forklarer Hans Guldager, som er vandekspert og direktør i Guldager.

Når bakterien er kommet ned i lungerne, skaber den en lungebetændelselignende sygdom og kan også angribe andre indre organer, hvis den ikke bliver behandlet med en speciel medicin.

Almindelig behandling med antibiotika virker nemlig ikke på den. Legionella-bakterier kan ikke undgås, da de findes i alle vandsystemer, men man kan gøre sit til at mindske chancen for smitte.

– I stedet for at lade bruseren hænge oppe kan man lade bruseren ligge på gulvet. Undersøgelser viser, at det vand, der ligger i slangen, når den hænger, danner kimen til legionella, forklarer Hans Guldager.

Det er særligt vigtigt, hvis der er perioder, hvor bruseren ikke bruges. Det kan være i sommerhuset, hoteller eller i sportshallen. Advarslen gælder særligt folk, der har et svækket immunforsvar, folk der er oppe i alderen, personer der lige er blevet opereret og folk med kol.

Gode råd mod legionella:

– Sluk for vandbeholderen i sommerhuset og tøm bruseslangen for vand.

– Særligt bruseslanger, der kun bruges periodevis, er særligt udsatte. Det gælder sommerhuse, sportshaller, hoteller samt huse og lejligheder med gamle vandrør.

– Børn er ikke særligt udsatte for smitte, men det er ældre folk med dårligt immunforsvar eller folk med dårlig lungefunktion. Er du netop blevet opereret, er du også sårbar.

– Når du spuler bruseslangen ren for legionella-bakterien, er det vigtigt, at du ikke opholder dig på badeværelset samtidigt.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS