Skybruds-sæson: Er du dækket?
Hver tredje boligejer ved ikke, om de er dækket, hvis der sker skybruds-skader på deres hus
Nu ser det endelig ud til, at sommeren er på vej til Danmark. Men udover godt grillvejr og badeshorts byder sommervejret også på flere skybrud.
Hver tredje boligejer (33 procent) ved dog ikke, hvordan forsikringen dækker, hvis man skulle være så uheldig at blive ramt af en vejrskade. Det viser Codans undersøgelse af danskernes forhold til klima, vildt vejr og skadeforebyggelse.
– Mange boligejere er ikke klar over, hvordan deres forsikring dækker i tilfælde af vejrskader. Det betyder desværre, at mange boligejere ikke får foretaget de skadeforebyggende tiltag, som er relevante i skybrudssæsonen. Derfor kan de ende med at få ubehagelige overraskelser, hvis uheldet er ude, siger Carsten Vraa-Jensen, der er skadedirektør hos Codan og uddyber:
– De fleste husforsikringer dækker eksempelvis ikke vandskader, der er en følge af tilstoppede afløb eller regnvand, der siver ind gennem revner og utætheder i boligen. Derfor vil jeg anbefale alle, at de tjekker såvel boligen som forsikringen, så de både ved, hvordan de er dækket af forsikringen, og hvad de selv bør gøre for at undgå skader.
Lejlighedsejere har mindst styr på dækningen
Undersøgelsen peger på, at markant færre boligejere i lejlighed end i hus/rækkehus ved, hvordan de er dækket. Over halvdelen (54 procent) af lejlighedsejerne svarer, at de ikke ved, hvordan forsikringen dækker i tilfælde af vejrrelaterede skader. Det samme gør sig kun gældende for knap en tredjedel af hus- og rækkehusejerne (henholdsvis 29 og 31 procent).
Vejrskader rammer dog ikke kun husejere. Bor man i lejlighed i etagebyggeri og bruger kælderen til opbevaring, er der også en del at være opmærksom på. Det er nemlig ikke alt, der egner sig til at blive opbevaret i kælderen, hvilket især mange københavnere har erfaret i forbindelse med de seneste års voldsomme skybrud i hovedstaden.
– Man bør nøje overveje, hvad man opbevarer i sin kælder, da eksempelvis fotos, arvestykker og bøger ikke altid er til at redde eller erstatte efter et skybrud. Som udgangspunkt anbefaler Codan, at man hæver genstande minimum 30 cm fra jorden samt opmagasinerer ting i plastikbokse for at undgå, at indbo bliver vandskadet, siger Carsten Vraa-Jensen.
Sådan dækker hus- og indboforsikringer typisk
Den almindelige husforsikring dækker vandskader efter voldsomt skybrud, hvor vandmængden er så kraftig, at utilstoppede og vedligeholdte afløbssystemer ikke kan aflede vandet, og dette derfor oversvømmer boligen eller stiger op gennem afløbsledninger. Ofte beskrives voldsomt skybrud som regnmængder på 30-40 mm i løbet af 24 timer eller 1 mm per minut. Eventuelt beskadigede ejendele vil i sådanne tilfælde typisk være dækket af din indboforsikring.
De fleste husforsikringer og indboforsikringer dækker dog ikke vandskader som følge af indsivende vand fra revner eller utætheder i boligen, opstigende grundvand eller kloakvand, hvis afløb er tilstoppede, underdimensionerede eller ikke vedligeholdt, eller oversvømmelser fra hav, fjord, sø eller vandløb.
Den specifikke dækning kan du finde i din forsikringspolice eller ved at ringe til dit forsikringsselskab.