Sådan undgår du det kræft-fremmende kød
“Forarbejdet” kød kan være kræftfremkaldende, og det er dårligt nyt for bacon-elskere. Læs, hvordan du skærer ned på det farlige kød.
Åh nej, ikke bacon. Jo, den er desværre god nok. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO bør du måske gå udenom bacon-bakken, når du spiser brunch næste gang. Det delikate, men også såkaldt “forarbejdede” kød, som for eksempel bacon, kan være nemlig være kræftfremkaldende.
Det viser en ny undersøgelse.
– Risikoen for at udvikle tyktarmskræft efter indtag af forarbejdet kød er fortsat lille, men risikoen stiger, jo mere man indtager, udtaler forskningschef hos den internationale kræftforskningsorganisation, IARC, Kurt Straif i en pressemeddelelse.
Og resultatet af den nye forskning understøtter allerede eksisterende anbefalinger om ikke at spise for meget kød, lyder det supplerende fra chefen for IARC, Christopher Wild.
Bør følge kostrådene fra 2013
Hos Kræftens Bekæmpelse hæfter man sig ved, at det forarbejdede kød nu ryger i samme kræftkategori som rygning.
– Det betyder dog ikke, at det er lige så farligt. Men hvis man vil forebygge kræft, har vi nu grundlag for at sige, at man skal prøve at begrænse indtagelsen af forarbejdet og rødt kød, siger overlæge og forskningsleder ved Center for Kræftforskning, Anne Tjønneland.
Men hvis man ikke vil leve helt uden kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon, bør man følge de 10 opdaterede kostråd fra 2013, mener Anne Tjønneland.
Det vil sige, at du primært bør gå efter magert kød, kylling og andet fjerkræ, og så skal du droppe din fisk-forskrækkelse.
Derudover kan man med fordel vælge økologisk kød, hvis man ikke ønsker at indtage det kræftfremkaldende nitrit, som man finder i almindelige pålægsvarer. Nitrit har blandt andet til formål at sikre farven i kødpålægget, men er ikke tilladt i økologisk kød, forklarer Anne Tjønneland.
Fakta: Rødt og forarbejdet kød
I Danmark får omkring 30.000 personer kræft hvert år. Hos mere end 10 procent har kosten ifølge Sundhedsstyrelsen været en medvirkende årsag.
Ifølge WHO er rødt og forarbejdet kød kræftfremkaldende. Rødt kød er kød fra firbenede dyr som okse-, kalve-, lamme- eller svinekød – uanset om det er gennemstegt eller ej. Forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret kød såsom kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon.
Fødevarestyrelsen anbefaler som et af de ti kostråd at vælge kød og kødprodukter med maksimalt 10 procent fedt.
Og så bør du kun spise højst 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til to til tre middage om ugen og lidt kødpålæg. Vælg fjerkræ, fisk, æg, grønsager eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg.
Når du tilbereder kød, bør du koge mere og stege mindre. Når du steger, bør det foregå ved en lav temperatur, og du bør således undgå hård stegning og brankning. Selvom det frister at bruge stegefedtet i sovsen, bør du kassere resterne.
Kilde: Altomkost.dk
/ritzau/FOKUS