Overrasker med nyt projekt

Skuespilleren genopliver gennem sin musik en definerende tidsperiode i sit liv, og han har fået hjælp af sine egne musikalske helte

Claes Bang udgiver ny musik. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Claes Bang er kendt for en lang række danske serier og for sine store skuespilpræstationer i blandt andet “The Square”.

Og filmen, der var vandt De Gyldne Palmer i Cannes, åbnede siden døre i massevis og var med til at sikre ham hovedrollen i Netflix-udgaven af “Dracula” og præstationer i successerien “The Affair” og i thrilleren “The Girl in the Spider’s Web”.

Men skuespillet er ikke hans eneste kreative åre.

Claes Bang er nemlig aktuel med sin anden ep, “Late to the Party”, under aliasset This is not America.

– På en måde kan jeg godt blive lidt flov, når man taler om mig som musiker. For der er jo nogle, der rigtigt er musikere, fordi de har gået på konservatoriet og er skidedygtige. Og det er jo ikke mig, siger Claes Bang og fortsætter:

– Så jeg tænker ikke på mig selv som musiker, det føler jeg, er at pisse på alt det, rigtige musikere kan. Så jeg har faktisk et lidt besværligt forhold til det.

Fået hjælp af legender

Claes Bang står da heller ikke alene om produktionen af den nye ep.

Her har hans sange været under kærlig behandling af en af hans helt store 80’er-helte. Nemlig Henrik Balling, guitarist i bandet Gangway, der hittede stort med “My Girl and Me” og “Mountain Song”.

Men aftalen kom faktisk i hus gennem et andet musikalsk 80’er-ikon, fortæller Claes Bang.

– Kasper Winding havde skrevet et filmmanuskript, som han ville høre, om jeg kunne være interesseret i, siger han.

– Hele mit liv har jeg været meget, meget stor Kasper Winding-fan og har syntes, at han er en helt særlig skikkelse.

Så det er en stor overraskelse for Claes Bang, da han bliver kontaktet af sit ungdomsidol.

Og midt i filmsamtalerne, slår en helt anden idé pludselig ned i ham.

Han vover pelsen og fortæller, at han også går og roder med noget musik. Og så spørger han, om Kasper Winding kunne have lyst til at give hans demoer et lyt.

– Jeg var godt klar over, at han spiller cirka tusind ligaer over mig. Så lyttede han til nogle stykker og producerede nogle af dem. Men så sagde han også, at han godt kunne tænke sig at sende mig videre til sin gode ven Henrik Balling. Og så faldt jeg ned af stolen en gang til, fortæller Claes Bang.

– Det allerstørste fra 80’erne for mig er helt klart Gangway og Balling. Så skrev jeg til ham, og så hoppede han om bord.

Inspireret af 80’erne

Det er måske ikke helt tilfældigt, at de to 80’er-helte var hurtige til at lege med på Claes Bangs musikalske eventyr.

Hans musik har nemlig også en umiskendelig 80’er-lyd, og hans forbilleder i Joy Division, New Order og Pet Shop Boys fornægter sig ikke.

Claes Bang kan nemlig slet ikke ryste den karakteristiske lyd af sig.

– Jeg sætter mig tit ned og tænker, at nu skal jeg skrue noget sammen, der er mere moderne.

– Men så går der ti minutter, og så lyder det igen som noget fra 80’erne. Jeg tror bare, det er der, jeg er. Det er det, jeg er lavet af, siger han med et grin.

Med 80’erne trådte Claes Bang ind i sine teenageår. Og periodens synthpop, new wave og elektroniske lyd dannede baggrundstapetet for gymnasieårene og ungdommens førstegangsoplevelser.

Spillet musik siden barnsben

Claes Bang fik allerede sin første guitar omkring otteårsalderen. Men på grund af forældrenes skilsmisse og en masse flytninger i kølvandet blev han gang på gang rykket op med rode fra sin guitarundervisning og begyndte forfra et nyt sted.

På et tidspunkt falmede interessen til fordel for fodbold, og Claes Bang kan godt ærgre sig over, at han ikke holdt mere stædigt fast, for kærligheden til musikken er aldrig blegnet.

Han spiller guitar og klaver til husbehov, og resten “roder han rundt med inde i computeren”, som han beskriver.

Men det er stadig 80’ernes ikoniske plader, han troligt lytter til i dag.

– Jeg havde det, man med et flot ord kalder de formative år. Og jeg tror, at det er sådan for mange, at det, vi lytter til i den alder, sætter sig hos os.

– Jeg ved ikke, om der er en særlig åbenhed i os, men der foregår ting i de år, som former den måde, vi bliver sat sammen på for resten af livet. Og de ting, vi lytter til imens, bliver hos os, siger Claes Bang.

Powered by Labrador CMS