Gymnasieelever får hård straf for svindel
Seks unge mennesker er sigtet for samme lovbrud
Østjyllands Politi udsender fredag en generel advarsel forankret i en virkelig hændelse mod svindel med coronatestsvar.
Det sker, efter at seks unge mennesker, i alderen 16-18 år, alle er sigtet for at forfalske deres coronatestsvar.
– Det er en utrolig dårlig idé, siger René Raffo, politiinspektør ved Østjyllands Politi, til Newsbreak.dk om sagen.
Problemet for de unge mennesker er nemlig, at det anses for dokumentfalsk at forfalske et coronatestsvar. Det er et lovbrud, og det kan koste dyrt, særligt i disse tider.
Politiet blev involveret i sagen, da et gymnasium i Aarhus tog kontakt, efter at en medarbejder havde opdaget et mistænkeligt coronatestsvar indsendt af en elev.
Fem falske svar
Der var nogle detaljer i svaret, der fik medarbejderen til at studse og efter en gennemgang af alle testsvar fandt man i alt fem coronapas, der på forskellig vis var forfalsket.
Herefter blev fem elever, to kvinder og tre mænd, i alderen 16-18 år indkaldt til en samtale. De erkendte alle, at de havde forfalsket deres svar. Siden er endnu en elev, en kvinde på 17 år, sigtet for samme forhold.
Konsekvenser
René Raffo siger i pressemeddelelsen, at man kan blive dømt i retten for at forfalske et testsvar. Bliver man det, risikerer man 20-40 dages fængsel, og da sagen har relation til covid-19, kan straffen fordobles.
– Udover den straf man bliver idømt i retten, kan det også give en plet på straffeattesten, som kan få betydning for de unges uddannelses- og jobmuligheder, siger René Raffo i pressemeddelelsen.
Et særsyn
René Raffo fortæller Newsbreak.dk, at det sker relativt sjældent, at politiet støder på denne form for svindel, men man vælger at omtale sagen for at minde kredsens unge mennesker om, at det er direkte ulovligt.
– Der er måske unge, der ikke tænger over, at det er dokumentfalsk. De tænker måske, at de bliver sendt hjem fra skole, hvis de forfalsker et coronapas. Men det har mere vidtrækkende konsekvenser, siger René Raffo.