Frederiks livvagt sigtes for at køre over lukket bro

Kronprins Frederiks tur over den lukkede Storebæltsbro får nu konsekvenser for én af hans livvagter. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

En livvagt fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) er nu blevet sigtet i den opsigtsvækkende sag om kronprins Frederik, der to gange i januar kørte over Storebæltsbroen – til trods for, at den faste forbindelse var lukket på grund af storm.

Det bekræfter Niels Raasted, efterforskningsleder i Den Uafhængige Politiklagemyndighed i Aarhus, der behandler sager om politifolks fejl og forsømmelser i tjenesten, over for Radio24syv.

»Jeg kan bekræfte, at vi har sigtet en livvagt for overtrædelse af færdselsloven. Flere kommentarer har jeg ikke,« siger Niels Raasted.

Betjenten fra PET er sigtet for overtrædelse af færdselslovens paragraf fire, hvoraf det fremgår, at »trafikanter skal efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg eller på anden måde«.

Kørte efter kronprinsen

Hans forseelse består ganske enkelt i, at han og en anden livvagt fra politiet kørte efter Kronprinsen, da den kongelige bil med registreringsnummer Krone 7 to gange passerede den lukkede bro lørdag den 17. januar. Det skete om eftermiddagen, da Kronprinsen skulle til sportsgalla i Herning, og igen sent på natten til søndag, da bilen med Kronprinsen og en følgebil fra Politiets Efterretningstjeneste skulle tilbage mod Sjælland.

Beslutningen om at sigte livvagten vækker undren og vrede hos Politiforbundet, der organiserer danske politifolk.

»Vi har et monarki og vi har besluttet, at vi passer på vores kongelige. Det betyder, at livvagterne har én eneste opgave – at følge Kronprinsen. Hvis han går, går livvagterne efter ham,« siger Politiforbundets advokat, Torben Koch, der repræsenterer livvagten.

»Hvis han svømmer, svømmer de efter ham. Cykler Kronprinsen, ja, så cykler livvagterne efter ham. I dette tilfælde er livvagten kørt efter Kronprinsens bil, ganske som han skal, og det er fuldstændigt absurd, at livvagten nu er sigtet for at passe sit arbejde. Det er desværre udtryk for, at politiklagemyndigheden mangler realitetssans,« siger advokaten til Radio24syv.

Helt uforståeligt

Torben Koch finder det »helt uforståeligt«, at den livvagt, der »blot passede sit job, nemlig til enhver tid og under ethvert forhold at følge kronprisen«, nu bliver sigtet og muligvis straffet.

Kronprinsen, hvis bil blev ført af en chauffør, blev i begge tilfælde ledt forbi de lange køer af biler, der ventede ved den stormlukkede Storebæltsbro, og fik af sikkerhedsårsager lov til at holde på broanlægget, foran bommene – men i begge tilfælde valgte bilens chauffør efter et kort ophold at køre videre, over broen, og PET-bilen med de to livvagter »gjorde intet andet end at følge efter«, siger advokat Torben Koch.

»Forestil dig, at livvagten var blevet holdende, fordi han ikke ville køre over for rødt, og at der så var sket Kronprinsen noget. Så ville der virkelig være grund til at rette kritik mod ham. Livvagten har gjort præcis, hvad han skal og er instrueret om: Han skal følge Kronprinsen, uanset hvad der sker. Hvis livvagten havde undladt at køre efter Kronprinsen, ville han have gjort sig skyldig i pligtforsømmelse,« siger advokat Torben Koch.

Afhørt og sigtet

Mens PET-livvagten er både afhørt og sigtet, har myndighederne angiveligt intet foretaget sig over for Kronprinsens chauffør, der i begge tilfælde valgte at køre over broen, efterfulgt af livvagterne. Det er således stadig ikke klart, om det var Kronprinsen, der gav chaufføren ordre til at passere broen, eller om chaufføren tog den beslutning på egen hånd.

»Hvis man kun sigter livvagten, der ikke gør andet end at følge efter Kronprinsens bil, men undlader at foretage sig noget overfor kongehusets chauffør, er der tale om juridisk diskrimination,« siger advokat Torben Koch til Radio24syv.

Powered by Labrador CMS