Forarger: Se direktørernes vilde løn
En række direktører i de almene boligselskaber har rundet en årsindtægt på 2 mio. kr. Der er tale om usædvanligt høje lønninger, mener eksperter
Citathistorie: Jyllands-Posten.
Direktørerne i de almene boligselskaber hæver lønninger på over både 1 og 2 mio. kr. Det viser en kortlægning foretaget af Jyllands-Posten og mediehusets Bibliotek og Research. Lønniveauet møder kritik fra eksperter og lejere.
82 af 151 boligdirektører har oplyst deres løn. 13 tjener over 1,5 mio. kr., og af dem tjener 6 over 2 mio. kr. årligt alt inklusiv (f.eks. pension, bil og telefon).
Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse ved Syddansk Universitet, mener, at området er præget af »usædvanligt høje« direktørlønninger.
– Der er utvivlsomt tale om, at markedet for direktørlønninger i dette felt har udviklet sig historisk på en måde, hvor man retter sig ind efter hinanden og har sat markedsmekanismen ud af kraft, siger han, mens Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, vurderer, at lønninger over 2 mio. kr. “som udgangspunkt slet ikke burde findes” i den almene boligsektor.
At mindst 13 direktører hæver en årsløn på over 1,5 mio. kr., forarger Bodil Kjærum, formand for Danmarks Lejerforeninger:
– Det er helt uhørt, at de får så høje lønninger. Det er på niveau med kommunaldirektører i de største kommuner, som har meget mere alsidige og komplekse opgaver end direktører i boligselskaber, siger hun til Jyllands-Posten.
Forklarer god løn
Af de boligdirektører, der har oplyst deres løn, er Jens Elmelund, direktør i KAB, Københavns Almindelige Boligfællesskab, den bedst betalte med en løn på godt 2,4 mio. kr. Den løn forsvarer han:
– Vi har at gøre med et meget komplekst arbejdsfelt, siger Jens Elmelund, mens hans kollega Lars Jørgen Andersen, forretningsfører i Det Ærøske Boligselskab, undrer sig over lønniveauet i branchen.
– At være boligdirektør er måske ikke en beskyttet stilling, men det svarer til at være offentligt ansat, siger Lars Jørgen Andersen, der er ansat i en 60-procentsstilling og tjener 444.000 kr. Det svarer til en fuldtidsløn på 740.000 kr.
Aarhus Kommunes tilsyn med boligforeninger er tidligere skredet ind over for to direktørlønninger på hhv. 2 og 1,8 mio. kr., som kommunen fandt for høje, og siden har kommunen krævet åbenhed om lønningerne.
Boligforeningernes interesseorganisation, BL, finder lønniveauet passende, skriver Jyllands-Posten.