FDM dumper autostole efter fund af farlig kemi

En enkelt stol dumpede på grund af dårlig sikkerhed

Ifølge FDM var der kun én stol, der fejlede, når det kom til sikkerheden. Foto: FDM.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis du er på jagt efter en autostol til familiens yngste, kan det måske vække glæde, at de fleste af de stole, FDM har undersøgt, er tilfredsstillende, gode eller meget gode, når regnskabet er gjort op.

FDM skriver i en pressemeddelelse, at stolene er blevet undersøgt i samarbejde med en række europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer.

Siden 2011 har man testet autostolene for skadelige stoffer, og i den forbindelse skriver FDM, at producenterne har fået bedre styr på produktionen.

Fund af farlig kemi

Alligevel er der dog fundet naftalin, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, i to autostole.

FDM skriver, at to af stoleproducenterne efterfølgende har meddelt, at forbrugere enten kan få deres stole ombyttet, eller få betrækket ombyttet. Det er i betrækket, at der er fundet naftalin.

En tredje stoleproducent har meddelt, at man agter at erstatte gummibelægningen bagpå den “bæltepude,” hvor der blev fundet ftalater. Man vil også tilbyde en ombytning af buderne.

– Skadelige stoffer hører ikke hjemme i hverken legetøj eller autostole. Derfor er det kun positivt, at producenterne reagerer hurtigt og ansvarligt ved at tilbyde forbrugerne nye produkter. Som forældre bør man trygt kunne købe en autostol, uden at skulle bekymre sig om, at ens barn udsættes for skadelige stoffer, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen, i pressemeddelelsen.

Dårlig sikkerhed

I testen har man også set på, hvor sikre de forskellige stole er, og her skriver FDM, at producenterne har forbedret sig i de seneste år.

Det betyder, at én ud af 29 testede autostole dumper på dårlig sikkerhed.

Stolen rev sig fri fra bilens isofix-beslag i frontal- og sidekollision.

– Nok så vigtigt viser testen, at korrekt montering af stolen i bilen og fastspænding af barnet også er blevet nemmere og bedre på autostolene. Det er med til at forbedre sikkerheden. Gøres det ikke korrekt, kan autostolen være nok så sikker. Her har monteringen af stolen i bilens isofix-beslag både gjort det nemmere og mindsket risikoen for fejlmontering, siger Søren W. Rasmussen i pressemeddelelsen.

Han anbefaler, at forbrugere bruger testen som udgangspunkt til at finde den stol, der passer bedst til barnets behov.

Fire ud af 29 faldt igennem

Af de 29 testede autostole fraråder FDM køb af i alt fire stole. Tre på baggrund af skadelige stoffer og en på baggrund af dårlig sikkerhed.

Du kan se en oversigt over de testede stole og vindere og tabere af testen hos FDM:

Autostoletest 2021.

Powered by Labrador CMS