Dømt for dobbelt drab: Brød sammen i retten

Mandag starter en ankesag, hvor en mand er tiltalt for to drab. Anklageren kræver fængsel på livstid

Mandag er første dag i en ankesag ved Østre Landsret, hvor en mand er tiltalt for at dræbe de to mødre til sine børn med adskillige knivstik. (Arkivfoto). - Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Mandag er første dag i en ankesag ved Østre Landsret, hvor en mand er tiltalt for at dræbe de to mødre til sine børn med adskillige knivstik. (Arkivfoto). - Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er en regnvåd morgen, da Østre Landsret mandag indleder ankesagen mod en 41-årig mand, som i december blev dømt for to drab.

Den dømte, Martin Christensen Degn, blev ved Retten i Næstved idømt 16 års fængsel for drabene på sin kæreste og ekskæreste. Han havde børn med begge kvinder.

Efter begge drab ringede Martin Christensen Degn til alarmcentralen. Her erkendte han at have slået dem begge ihjel.

Hans første opkald til politiet bliver afspillet i landsretten mandag formiddag. Her bryder Martin Christensen Degn sammen flere gange, da han lytter til den lange optagelse.

Præget af jalousi 

Anklagemyndigheden var ikke tilfreds med byrettens dom, og har anket dommen til landsretten med krav om at få manden idømt fængsel på livstid.

Normalt vil en dom for to drab udløse en livstidsdom. Men dommer Line Bjørklund og hendes to domsmænd ved Retten i Næstved mente i december, at der var formildende omstændigheder omkring drabet på hans kæreste.

De lagde blandt andet vægt på, at forholdet imellem den 41-årige mand og hans kæreste var præget af jalousi i længere tid.

Anker dommen

Mandag eftermiddag bliver der afspillet en over halv time lang lydoptagelse, hvor hans kæreste stiller ham en række spørgsmål omkring hans forhold til ekskæresten.

Han kalder kæresten "sin største kærlighed" i den lange samtale.

- Mig? udbryder hun. Det er tydeligt på optagelsen, at hun ikke tror på ham.

Den 41-årige modtog dommen i byretten, men da anklageren ankede, valgte han at gøre det samme. Han og hans forsvarer vil have en mildere straf.

Den tiltalte kan ikke huske, hvad der skete den tidlige novembermorgen i 2019, hvor han er dømt for at dræbe sin kæreste og ekskæreste. Men han erkender, at han må have forvoldt deres død.

Politikers søster

Ifølge anklagemyndigheden har han dræbt sin 31-årige kæreste Line Messerschmidt, som er søster til politikeren Morten Messerschmidt (DF), med 28 knivstik, hvor de 18 var dybe stik. Det skete, mens parrets børn sov på første sal i huset.

Bagefter skal han have kørt videre til sin 35-årige ekskæreste Jeanette Rømer Hansens hus og dræbt hende med 19 knivstik. De to havde en datter, der blev tvangsfjernet ved fødslen.

Han har forklaret i byretten, at han ikke kan huske noget i perioden omkring drabene

Der ventes dom senere på ugen.

Straf for manddrab

I straffeloven skelnes der som udgangspunkt mellem to typer af drab – manddrab (§ 237) og uagtsomt manddrab (§ 241). Den primær forskel på de to typer drab er personens forsæt til at begå drabet.

Der dømmes kun efter straffelovens § 237, hvis det bliver tilstrækkeligt bevist, at gerningsmanden havde det fornødne forsæt til at begå drab.

Hvis en person forsøger at slå en anden person ihjel, men dette mislykkes, så kan der rejses tiltale efter forsøg på overtrædelse af straffelovens § 237.

Strafferammen:

Manddrab kan medføre en straf fra 5 års fængsel indtil livstid. En livstidsdom i Danmark medfører ikke nødvendigvis fængsel resten af den dømtes liv. Straffelovens § 41 angiver, at livstidsdømte efter 12 år har ret til at få afgjort, om de kan prøveløslades.

Retspraksis:

Der afsiges alene ubetingede frihedsstraffe for manddrab efter straffelovens § 237.

I de fleste afgørelser er straffen mellem 6 og 14 års fængsel, men i manddrabssager beror strafudmålingen meget af de konkrete omstændigheder i sagen. Derfor er det vigtigt at have en god forsvarsadvokat, da han vil kunne fremhæve netop de omstændigheder i din sag, som kan tale for en mindre straf.

Kilde: Hviid Advokater
Powered by Labrador CMS