Erhverv

2022 er startet med få konkurser: Vendepunkt kan være på vej

Antallet af konkurser stiger senere på året, når virksomheder skal tilbagebetale for coronalån, spår økonom.

2022 er kommet godt fra start, når man ser på antallet af danske konkurser.

I februar har der været 162 konkurser blandt aktive virksomheder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Selv om det er ti flere end i januar, så er antallet for de to måneder lavere end de 181, som var det gennemsnitlige antal konkurser hver måned sidste år.

Aktive virksomheder dækker over virksomheder med en omsætning på mere end en million kroner eller ansatte. Det inkluderer dermed ikke firmaer, hvor der ikke er ansatte ud over ejeren selv – også kendt som enkeltmandsfirmaer.

I Arbejdernes Landsbank kalder økonom Lisette Rosenbeck Christensen tallet for februar utrolig lavt. Det gør hun med tanke på, at landet lige er kommet gennem en coronakrise med flere smittebølger, der flere gange har gjort ondt på dele af dansk erhvervsliv.

– Forklaringen skal findes i den hurtige og massive udrulning af hjælpepakker, coronakrisens korte karakter, og endelig at dansk økonomi i bund og grund er stærk og sendte coronakrisen i balance, siger hun.

Den gode start på året kommer dog ikke til at vare ved, spår økonomen. Hun regner således med, at der i år vil komme et stigende antal konkurser.

Det begrunder hun med ophøret af hjælpepakkerne, og at virksomhederne skal betale tilbage for de coronalån, de har optaget under krisen.

Virksomhederne har kunnet udskyde tilbagebetalingen af disse lån. Derfor er der flere, som har en regning liggende foran sig.

Ud af de ti coronalån, virksomheder har kunnet optage, skal seks af dem betales tilbage i 2022. Flere af disse skal tilbagebetales allerede i april.

Selv om økonomen fra Arbejdernes Landsbank regner med flere konkurser, så forventer hun dog ikke en massiv konkursbølge i 2022.

– Og skulle der komme et løft i konkurserne, er det ikke entydigt negativt.

– Det er nødvendigt for dynamikken i en markedsøkonomi, at konkurserne ikke holdes kunstigt nede over en lang periode, og at der er plads til konkurser, siger Lisette Rosenbeck Christensen.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker