Udland

200.000 ventes at forlade ukrainske byer under begrænset våbenhvile

En våbenhvile skal lørdag morgen sikre, at civile kan evakueres fra de igangværende kampe i ukrainske byer.

Russiske styrker har lørdag morgen indført en våbenhvile for, at civile i de ukrainske byer Mariupol og Volnovakha kan blive evakueret.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium lørdag morgen. Våbenhvilen skal være begyndt klokken 08.00 dansk tid.

– Fra klokken 10 (Moskva-tid, red.) erklærer russisk side en våbenhvile og en åbning af humanitære korridorer for at tillade civile at forlade Mariupol og Volnovakha, citerer russiske nyhedsbureauer forsvarsministeriet for at sige.

Planen er at evakuere 200.000 mennesker fra Mariupol. Det oplyser den ukrainske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters. Der bor omkring 400.000 i den ukrainske by.

15.000 skal evakueres fra Volnovakha, som har omkring 21.000 indbyggere.

Civile kan få lov til at forlade Mariupol mellem klokken 10 og 15 dansk tid (12 til 17 Moskva-tid, red.). Det oplyser byens myndigheder ifølge det russiske nyhedsbureau RIA.

Rusland fortsætter i øvrigt den generelle offensiv i Ukraine, udtaler Ruslands forsvarsministerium ifølge RIA.

Natten til lørdag havde russiske styrker “blokeret” for den strategisk vigtige havneby Mariupol. Den ligger tæt på krigens frontlinje i Donbass.

Byen har omkring 400.000 indbyggere. Den har i dagevis været udsat for angreb fra Rusland.

Det står ikke umiddelbart klart, om angrebene lørdag morgen er indstillet. Det vides heller ikke, om også andre områder vil blive omfattet af våbenhvilen.

Ifølge byens borgmester, Vadim Bojtjenko, har russiske styrker omringet byen. Man har angiveligt forsøgt at standse blokaden “på alle mulige måder”. Tidligere lørdag anmodede Bojtjenko om en humanitær korridor.

Volnovakha ligger i Donetsk-regionen i det østlige Ukraine og har også været genstand for hårde kampe, siden Rusland invaderede Ukraine. Det skete den 24. februar.

Våbenhvilen er blevet meddelt, efter at repræsentanter fra Rusland og Ukraine torsdag blev enige om at sikre evakueringsveje til civile.

Vejene skal sikre, at civile kan evakueres fra de igangværende kampe i Ukraine og bringes i sikkerhed.

Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er over 1,2 millioner mennesker flygtet fra Ukraine i kølvandet på den russiske offensiv.

Der er cirka 44 millioner indbyggere i Ukraine.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker