Indland

194 benamputerede midtjyder opfordres til at søge erstatning

Efter gennemgang af 2226 journaler er 194 patienter i Region Midtjylland blevet vejledt i at søge erstatning.

Region Midtjylland har nu afsluttet en gennemgang af i alt 2226 journaler for patienter, der har fået amputeret et ben.

Resultatet er, at 194 patienter er blevet vejledt i at søge erstatning, da de kan være fejlbehandlede.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse onsdag.

Sagen begyndte at rulle i foråret, da en ekstern rapport fra Region Midtjylland viste, at op mod 47 patienter om året muligvis kunne have undgået eller udskudt deres amputation.

Det endelige antal ser nu ud til at blive langt højere.

– Tallet 47 fra den oprindelige analyse er der ikke belæg for. Hverken i vores journalgennemgange, i kvalitetsdata eller i RKKP’s (Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, red.) nationale analyse fra august, der inddrog flere data end den første analyse.

– Men sagen har kastet lys på et område af sundhedsvæsenet, som tydeligvis trænger til et løft. Derfor er vi nu i gang med at sikre bedre behandling, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i pressemeddelelsen.

Det er speciallæger, der har gennemgået journaler fra personer, der har fået amputeret et ben mellem 1. januar 2012 og 1. maj 2022 på et hospital i Region Midtjylland.

Om patienter eller efterladte har ret til erstatning, afgør Patienterstatningen.

De har per 28. november fået 160 ansøgninger fra midtjyder. Fire har indtil videre fået tilkendt erstatning, mens 17 har fået afvist deres sag. Resten afventer fortsat en afgørelse.

Flere andre regioner er også i gang med at undersøge problemets omfang.

Mandag meddelte Region Sjælland, at man vil udvide regionens undersøgelse af benamputationer.

Den politiske ledelse har besluttet at undersøge alle patientforløb de seneste ti år på området. Oprindeligt undersøgte man kun forløb fra de seneste tre år.

Konkret vil det betyde, at der skal undersøges omkring 2000 patientforløb. Region Sjælland vil både undersøge forløbet for patienter, som har set en karkirurg, inden de fik foretaget en amputation, og dem, som ikke har.

Der er blevet sat flere midler af til at styrke den forebyggende behandling på det karkirurgiske område.

I 2023 er der eksempelvis afsat 20 millioner kroner til at styrke karkirurgien samt fem millioner til forebyggende tiltag. Regionsrådet har desuden vedtaget en udviklingsplan for karkirurgien.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker