Udland

123 politifolk er såret under gadekampe i Frankrig

Tæt på 1,1 million mennesker deltog i demonstrationer i franske byer. Mindst 80 blev anholdt under gadekampe.

Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, siger torsdag, at 123 politifolk er blevet såret under voldelige gadekampe, og at 80 mennesker er blevet anholdt.

Det er sket under demonstrationer med tæt på samlet 1,1 million deltagere i flere byer landet over.

I Paris anvendte politi tåregas under gadekampe mod sortklædte anarkister, mens hundredtusinder af andre demonstrerede fredeligt i store dele af landet mod præsident Emmanuel Macrons plan om at hæve pensionsalderen.

På den 9. dag med landsomfattende protestaktioner blev tog- og flytrafik ramt af store afbrydelser, mens mange lærere og andre faggrupper nedlagde arbejdet.

Det sker få dage efter regeringen fik presset den nye pensionsreform gennem Nationalforsamlingen, så pensionsalderen er blevet øget med to år – fra 62 til 64 år.

Demonstration i det centrale Paris var overvejende fredelig, men mindre grupper af anarkister fra “Sort Blok” smadrede butiksvinduer, ødelagde gademøbler og begik omfattende hærværk mod en McDonalds restaurant.

Under efterfølgende kampe med politiet blev anarkisterne mødt med tåregas og chokgranater.

Premierminister Elisabeth Borne siger, at volden er “uacceptabel”.

– Det er en rettighed at demonstrere og give udtryk for uenighed, siger hun og tilføjer:

– Men den vold og de ødelæggelser, som vi har set i dag, er uacceptabel.

De voldsomme spændinger i det franske samfund kan betyde, at britiske kong Charles’ første statsbesøg som regent må ændres.

Der har været rapporter om en planlagt festbanket i slottet i Versailles med præsident Macron som vært, når den britiske monark og hans hustru i weekenden rejser til Paris.

Kong Charles og dronning Camilla besøger Berlin efter besøget i Paris.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker