Fem uventede fordele ved at spise agurker
Vidste du godt det?
De fleste af os ser nok en agurk som en grøntsag, men egentlig er det en frugt. Agurken kommer nemlig fra agurkeplanten, og er plantens spiselige frugt.
Der findes mange typer af agurker. Den vi typisk køber i supermarkederne hedder en slangeagurk. Drueagurken kender mange af os derudover også, da den typisk bliver brugt til syltede agurker
Næringsindhold i en agurk
En agurk består hovedsageligt af vand (omkring 95-97%). En agurk har derfor et meget lavt energiindhold, men indeholder alligevel kostfibre og små mængder af C-vitamin.
En agurk kan variere meget i smag alt efter dens sort, temperatur, vandtilførsel og luftfugtighed.
Agurkens oprindelse
Agurk stammer fra Asien, hvor den har været dyrket i mindst 3.000 år. For at være helt præcis bredte agurken sig fra det nordøstlige Indien til Kina, og videre til Grækenland og Rom.
I Danmark stiftede vi først bekendtskab med agurken i 1700-tallet. Men det var først i 1900-tallet, at vi for alvor begyndte at dyrke agurker.
Da agurkeplanten kræver et varmt miljø (omkring 21-22 grader), dyrkes agurker for det meste i drivhuse i Danmark.
Dyrk dine egne agurker
Agurker er ret nemme at dyrke i et drivhus, og man kan derfor sagtens dyrke dem selv.
Det er bedst at plante agurken, når jordtemperaturen er omkring 18 grader, og der ikke er risiko for nattefrost længere. Typisk er et godt tidspunkt i midten af maj, eller lidt senere, afhængig af hvor stabilt vejret er. Det er nemlig vigtigt at temperaturen i drivhuset ikke svinger for meget.
Agurkeplanter skal vandes næsten dagligt. Du kan tjekke, om du har givet dem for meget vand, ved at se om plantens blade hænger. Bladene kan dog også hænge på grund af for meget sollys, og så skal du give planten skygge i stedet.
Agurker kræver heller ikke særligt meget plads, da de er gode til at vokse opad. Dette kræver dog, at du giver planten noget støtte i form af en espalier eller en pind. Når planten vokser kan du hjælpe den ved at vikle den omkring støtten.
Kilde: Arla.dk, Wikipedia & Plantorama