Creme og kosmetik: Tag udløbsdatoen seriøst
For nogle hudplejeprodukter spiller holdbarhedsdatoen en større rolle end for andre. Her kan du se, hvilke du bør holde særligt godt øje med
Se flere fotos i billedgalleriet herover
Har du en mælk stående i køleskabet, er det rimelig enkelt at pejle efter, hvornår den er for gammel. Enten er udløbsdatoen overskredet, eller også lugter den surt.
Men ét sted, hvor det kan være særlig svært at greje, om produkterne er blevet dårlige, er når det kommer til dine hudplejeprodukter.
– På langt de fleste produkter står der ikke en udløbsdato, men blot at den kan holde sig eksempelvis 6, 12 eller 18 måneder efter, at den er åbnet, siger Stine Müller, der er biolog og projektleder i Forbrugerrådet Tænk.
Stor forskel
Og er du ikke en af dem, der sirligt skriver åbningsdagen ned på produktet, så kan det relativt hurtigt blive svært at gennemskue, hvor længe det har været åbent.
Der kan dog være forskel på, hvor stor en risiko du løber ved at bruge produkter, der overskrider holdbarheden.
– For nogle typer af kosmetiske produkter bør det overvejes særligt omhyggeligt, hvis man påtænker at anvende et produkt efter udløb af holdbarheden, forklarer Camilla Maria Petersen, der er ansvarlig for kosmetikområdet hos Miljøstyrelsen, i et skriftligt svar.
– Det kan eksempelvis være solcremer, hvor det er vigtigt at produktets virkning er optimal for at minimere risikoen for solskader og lignende, fortsætter hun.
Kan være virkningsløst
Bruger du et produkt, der har overskredet holdbarhedsdatoen, skal du dog vide, at der ingen garanti er for, at produktet sundhedsmæssigt er sikkert at anvende eller forsat virker, som det skal, oplyser Miljøstyrelsen.
Hvor meget du bør gå på kompromis med produktets holdbarhed kan også afhænge af, hvor på kroppen produktet skal bruges.
– Der er nogle produkter – eksempelvis dem til øjenregionen – hvor man skal være mere opmærksom på holdbarheden, da der kan være en større risiko for irritation og infektion, siger Stine Müller.
Krukke eller timeglas
Det er hudplejeproducenten, der angiver holdbarhedsdatoen på sit produkt, og enten vil du se et timeglas-ikon, hvilket betyder, at der et sted på produktet kan være angivet en holdbarhedsdato, der kan bruges som en rimelig enkel rettesnor.
Alternativt vil der være tegnet en krukke, hvor der står et vist antal måneder, som er den tid, produktet kan holde sig efter åbningsdatoen.
Selv om du ikke altid vil kunne lugte, hvis der befinder sig en uønsket bakterievækst i dit produkt, så er Stine Müllers bedste råd alligevel, at du er opmærksom på, om produktet ændrer lugt, udseende eller konsistens.
Vil du være helt sikker, bør du dog ifølge Miljøstyrelsen altid gå efter at overholde holdbarhedsdatoen på produktet, hvis der er angivet en.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse – som har allieret sig med Miljøministeriet, Sundhedsstyrelsen, Dansk Dermatologisk Selskab og DMI – skal virkningen af en solcreme være dokumenteret og mærket med faktortal eller SPF, før man bør bruge den.
Herhjemme anbefaler man faktor 15 som minimum, og så må den gerne være vandfast.
Men det vigtigste er, at man ikke kun beskytter sig med solcreme, men også bruger de andre solråd som skygge og tøj. Man skal tænke solbeskyttelse bredspektret.
Især når man er sydpå, hvor uv-indekset er højt, er man nødt til at tage pauser fra solen, siger Peter Dalum.
Læs mere om hudkræft i artiklen ‘Symptomer på hudkræft’.
Se flere fotos i billedgalleriet herover